Zwanger. Vroeger en nu. Vijf verschillen.

Voorzichtig maak ik het doosje open. Het heeft de kleuren wit, roze, blauw, lila. De kleuren gaan in elkaar over en zijn in vierkanten op het doosje aangebracht. In het midden zit een blauw rondje waarmee het pakje is dichtgeplakt en dat doormidden scheurt als ik het doosje openmaak. De lintjes waarmee het doosje is vastgemaakt hebben de kleuren roze en blauw. Er gaat (nog) geen lichtje bij me branden. Dat gebeurt wel wanneer ik het cellofaan papiertje dat om het cadeau heen zit open maak…………een speentje! Verrast kijk ik op en 2 paar ogen kijken mij stralend aan! Ja, ik word opnieuw oma!

Terwijl ik de ouders in spé enthousiast feliciteer, denk ik aan de fles champagne die we nog hebben staan. Een mooie gelegenheid om deze nu te openen. “Nee”, corrigeer ik mij zelf ter plekke, “dat mag helemaal niet. Geen alcohol als je zwanger bent”. Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar mijn eigen zwangerschap. Hoe we op een zonnige zaterdag naar onze ouders reden om ze op de hoogte van het heugelijke nieuws te brengen. We woonden destijds in een dorp in het oosten van het land en toen we vervolgens na het weekend collega’s, vrienden en kennissen het leuke nieuws wilden vertellen, bleek dat het halve dorp het al wist. Hoe dat kwam? We waren een paar weken daarvoor naar de huisarts geweest. Tegenover de huisarts woonde een oud vrouwtje, die zeer geïnteresseerd bij hield wie er allemaal naar de dokter gingen. Zo waren mijn lief en ik ook gespot. “Ze gingen er samen naar toe en kwamen samen weer naar buiten. Ze lachten en keken zo gelukkig. Dat vrouwtje zou best weleens in verwachting kunnen zijn”, vertelde ze aan iedereen die het maar wilde horen. Tja, en de volgende maakte ervan dat ik zwanger was. Het viel me nog mee dat nummer 10 niet wist te vertellen dat ik inmiddels aan het bevallen was!

Het waren andere tijden, maar iedere tijd heeft zo zijn eigen charme. Grappig vond ik het om eens te kijken naar zwanger zijn vroeger en nu. Met vroeger bedoel ik niet 100 jaar geleden maar in de tijd ik zwanger was, dus zo’n 30, 35 jaar geleden. Hieronder lees je 5 verschillen, die mij te binnen schieten.

De echo

Toen ik zwanger was, was het nog niet gebruikelijk, zoals tegenwoordig, dat er een echo gemaakt werd. Was je onder behandeling van een gynaecoloog dan werd er een echo gemaakt. Maar in het dorp waar we destijds woonden deed de huisarts de controles en de bevallingen en vond dat niet nodig. “Je bent gezond, dus er is geen reden toe”, was zijn devies. Met een grote, houten toeter luisterde hij naar het hartje van het kindje. Een nichtje van mij was verloskundige in Amsterdam en bood aan een echo te maken. De echo’s van toen waren niet zo duidelijk als tegenwoordig maar wij vonden het geweldig. Je kon niet zien of je een jongen of een meisje kreeg. Ik herinner mij dat ze een keer zei: “Ik zie niets bengelen, dus dat zou kunnen duiden op een meisje. Maar ik durf niets met zekerheid te zeggen”. Het werd een jongen….

De zwangerschapskleding

Tegenwoordig laten aanstaande moeders trots hun buik zien en dragen strakke kleding. In “mijn tijd” droeg je juist wijde kleding om je buik zoveel mogelijk te verhullen. Omdat je je zwangerschapskleding zo kort droeg, ging deze van de ene zwangere vriendin naar de andere.

Samenwonen/ trouwen?

Vroeger trouwde je eerst en vervolgens kreeg je kinderen. Tegenwoordig zijn er veel stellen die helemaal niet trouwen of trouwen wanneer ze al kinderen hebben. “Leuk voor de kinderen. Dan kunnen ze er ook bij zijn”, hoor je regelmatig.

Werken of niet?

Vroeger waren er moeders die bleven werken als ze kinderen hadden. De meesten bleven echter thuis om voor de kinderen te zorgen. Tegenwoordig is dat juist andersom. Er zijn moeders die thuis blijven als ze kinderen hebben. De meesten blijven echter doorwerken.

Eten en drinken

Vroeger werd er gezegd dat alcohol en roken niet goed waren voor de baby. Had je een te hoge bloeddruk of hield je vocht vast dan moest je zoutloos eten. Tegenwoordig moet je op veel meer dingen letten. Geen kaas die met rauwe melk bereid is, geen zalm, geen sushi, geen rood vlees, geen filet americain en ga zo maar door. Verhongeren hoef je niet want gelukkig is er genoeg wat je wel mag eten!

Tja, dit zijn zomaar vijf verschillen. De belangrijkste overeenkomst tussen toen en nu is dat we alles over hebben voor het ongeboren kindje. En dat is iets dat door de jaren heen niet verandert!

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.