Zwanger? De buren merkten het vroeger aan de was!

Vierennegentig is ze, maar dat zou je haar niet geven. Keurig gekapt haar waar een mooie zilvergrijze gloed over valt, lila wollen pakje aan met bijpassende ketting, lippenstift op, nagels keurig gelakt. Aan haar pretoogjes zie je dat ze plezier heeft in het leven. Vier kinderen heeft ze, twaalf kleinkinderen en inmiddels al dertien achterkleinkinderen. “Verschillende kleinkinderen wonen in Amsterdam, ik vind het leuk ze te bezoeken maar heb ze onlangs wel verteld dat ik degenen die hoger wonen dan 1 hoog niet meer ga opzoeken. Neen, om meer dan 1 smalle trap op te lopen, dat gaat me een beetje te ver op mijn leeftijd”.

Dat veel ouderen het over “de goede oude tijd hebben”, daar wil ze niets van weten. “Ach, kom nou, vroeger was er geen wasmachine, geen vaatwasser, geen droger, je moest alles met de hand doen. Er waren speciale wringers waar je de was, die je in een teil op een wasbord had gewassen, vervolgens doorheen haalde om ze niet met de hand te hoeven uitwringen. Mijn eerste elektrische wasmachine was een bovenlader. De was kwam er kletsnat uit. Er naast stond een centrifuge (ofwel een “droogzwierder” zoals onze zuiderburen dit apparaat noemen). Je moest er wel een bak onderzetten om het water op te vangen zodat je geen natte vloer kreeg. De was kwam er niet droog uit zoals uit de wasdrogers tegenwoordig. Nee, hoor! Nadat de was uit de centrifuge kwam moest je hem nog ophangen om verder te drogen. Als het droog weer was hing je de was buiten en bij regen zette je een droogrek rond de kachel”.

“Als je vroeger ongesteld was, was dat geen lolletje. Er was toen nog geen weggooi maandverband maar er waren speciale lappen, vergelijk het maar een beetje met een luier. Als je je verschoonde, deed je het oude verband in een emmer koud water zodat het eerst kon weken voordat het met de overige was gewassen werd”.

Als ze het over de periode heeft toen ze voor het eerst weggooi maandverband aangeschafte, lacht ze voluit. “We woonden in een klein dorp en midden in mijn tuin had ik waslijnen gespannen. Onze buren hadden zicht op de was. Soms was dat weleens gemakkelijk, want ik ging een keer boodschappen doen toen het onverwacht ging regenen. De buren hadden de was keurig van de lijn gehaald, in de wasmand gestopt en onder het afdak neergezet. Maar wat ik bedoel was die keer dat de buren langskwamen en vroegen of ze mij konden feliciteren. Ik vroeg verbaasd waarmee dan wel? Het antwoord was dat ze al 3 maanden geen maandverband buiten hadden zien hangen, dus er van uitgingen dat ik zwanger was”.

Tja, ze lacht er nog eens om. “Ach, die goede oude tijd was zo slecht nog niet, maar tegenwoordig is het toch allemaal veel gemakkelijker”.

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.