Zin in een leuke citytrip? Lissabon is trendy!

Heb je soms ook zo’n zin om er gezellig een paar dagen uit te gaan? Niet al te ver weg, niet al te duur en er toch eventjes helemaal tussenuit? Lissabon is een van de plaatsen die hoog op mijn bucketlist stond. Dus op naar deze hoofdstad van Portugal, die op zo’n 3 uur vliegen van Amsterdam ligt. Deze stad, beroemd om zijn fadomuziek, is gebouwd op 7 heuvelen en is met zijn smalle straatjes, leuke terrasjes, barretjes, restaurantjes, historische gebouwen, gezellige pleinen en vele musea een aanrader voor jong en oud. Bovendien kun je er ook prima shoppen! De luchthaven van Lissabon ligt niet ver van het centrum. Je kunt er met de metro (kosten ongeveer 1,50 euro per persoon), een speciale bus (kosten 4 euro per persoon) of met de taxi (kosten afhankelijk van het verkeer rond de 15 euro) komen. Het openbaar vervoer is er sowieso prima geregeld. Met een openbaar vervoerkaart kun je overal terecht. Bijvoorbeeld ook in de lift Elevador de Santa Justa van waaruit een prachtig uitzicht over Lissabon. Maar dat kan ook met het kabeltrammetje of natuurlijk per benenwagen!

 

 

 

 

Beroemd is het oude trammetje 28, dat door smalle straatjes en langs allerlei bezienswaardigheden rijdt. Nummer 28 is razend populair, houd dus rekening met lange wachttijden! Kun je dit geduld niet opbrengen dan kun je ook prima met tram nummer 12 gaan. De route is korter maar deze tram brengt je ook naar het beroemde 6e -eeuwse kasteel Castelo Sáo Jorge, gelegen op één van de 7 heuvelen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Aan de voet van de Sáo Jorge Hill heb je de wijken Mouraria en Alfama, 2 van de oudste en meest pittoreske districten.

 

 

 

Een andere beroemde wijk is Belém met de Belém Tower en het Mosteiro dos Jerónimos. Dit imposante klooster is iedere zondag gratis te bezoeken. Belém is ook bekend om zijn “pasteis de Belém”, een soort roomgebakje dat je voordat je het opeet, bestrooit met kaneel. Dit is de specialiteit van Belém, in andere wijken vind je de “pasteis de Nata”. Ik proef het verschil niet, maar zeg dit niet tegen een inwoner van de Belém! Niemand weet echter waarom! Ook verrukkelijk is de croissant met amandelvulling die we bij Careca caffe aten. (pastelariaocareca.pt/).

Bij de kade in Belém heb je een prima uitzicht op de beroemde 25 april brug. Deze brug werd geopend in 1966 en kreeg de naam van de toenmalige dictator Salazar. Na de val van zijn regime kreeg de brug de naam van de datum van de Anjerrevolutie, namelijk 25 april. Dit was in 1974.

 

Er is zoveel te schrijven over alle bezienswaardigheden in Lissabon, over zijn restaurants. Meer hierover volgende week.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.