Zelfgemaakte ontbijtkoek. Veel gezonder en niet moeilijk klaar te maken!

Bij de koffie ’s morgens een plak ontbijtkoek? Weet je dat er in de ontbijtkoek die je in de supermarkt koopt veel suikers zitten? Daarom ben ik de laatste tijd helemaal verslingerd aan het zelf maken van, een gezondere versie, ontbijtkoek. Het is bovendien snel klaar en gemakkelijk. Ik heb al geëxperimenteerd door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen. Leuk, iedere keer weer een ander smaakje! Het is beslist het proberen waard! Succes!

Wat heb je nodig?

 

250 gram meel. Ik heb deze keer amandelmeel gebruikt, maar je kunt ook speltmeel of een andere meelsoort nemen. Amandelmeel is gezond (gemaakt van gemalen amandelen) maar is duurder dan gewone meel. Maar je kunt natuurlijk ook de helft amandelmeel en de helft speltmeel gebruiken.

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels koek- of speculaaskruiden

1 snufje zout

4 eieren

3 eetlepels appelstroop

2 eetlepels honing

1 dl. melk

Eventueel ter garnering ongezouten noten. Je kunt ook rozijnen, gedroogde cranberries of stukjes gember naar eigen smaak toevoegen.

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Tip: maak het bakpapier van te voren nat, verfrommel het tot een prop en wring even voorzichtig uit. Je zult zien dat het bakpapier nu veel handzamer is.

Meng meel, bakpoeder, koek- of speculaaskruiden en zout door elkaar. Doe de eieren in een kom en mix ze een minuutje schuimig. Vervolgens voeg je de appelstroop, honing en melk toe. Doe tot slot de “droge” ingrediënten er in gedeelten bij en mix voorzichtig totdat je een glad mengsel hebt. Giet dit alles in de cakevorm,  plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten gaar. De koek is gaar wanneer je een breinaald of satéprikker in het midden van de koek steekt. Zit er niets aan dan is de koek goed. Nog 5 minuten laten staan in het blik en dan op een rooster storten en laten afkoelen. De ontbijtkoek is ongeveer 5 dagen houdbaar. Minder lang dus als de gekochte ontbijtkoek. Daar tegenover staat dat je de koek goed kunt invriezen. Wel van te voren in plakken snijden dan kun je iedere keer een paar plakken uit de vriezer halen.

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.