Zalmtartaar van zoonlief. Succes verzekerd!

Zoals bekend, ga ik meestal voor gemakkelijke recepten met vaak maar een paar ingrediënten. Voor deze zalmtartaar maak ik graag een uitzondering. Het is wel iets ingewikkelder dan wat jullie normaal van mij gewend zijn. Maar het is echt de moeite waard! Het recept kreeg ik van mijn zoon die (de eerlijkheid gebiedt mij dit te zeggen) beter kan koken dan zijn moeder!

Wat heb je nodig?

 

Voor de dressing (deze kun je een dag van te voren klaar maken)

2,5 eetlepels sojasaus

1 eetlepel suiker

stukje verse gember

4 eetlepels witte wijnazijn

2 eetlepels hazelnootolie (mag ook een neutralere olie zijn, zoals vegetable oil)

1 eetlepel sesamzaadolie

citroensap van een halve citroen

2 eetlepels grounded sesamzaadjes

Voor het zoetzuur

sap van een halve citroen

klein laagje water in een pan

azijn (hiervoor neem je de helft van de hoeveelheid water)

40 gram suiker

Overige ingrediënten

500 gram verse zalm

1 venkel

1 klein bosje radijs en 1 rettich

Wat moet je doen?

 Voor de dressing: schil de verse gember en snijd deze in heel fijne blokjes. Je hebt ongeveer een eetlepel nodig. Doe de grounded sesamzaadjes in een pan en rooster deze kort op laag vuur. Vervolgens meng je alles door elkaar en zet dit weg in de koelkast.

Op de dag zelf snijd je de venkel in dunne plakjes. Zorg ervoor dat je de harde kern er eerst uithaalt. Je kunt de radijs en de rettich schoonmaken en in heel dunne plakjes snijden. Als laatste snijd je de zalm in kleine blokjes (tartaar).

Alles koel wegzetten. Vlak voor het opdienen doe je citroensap, water, azijn en suiker in een pannetje. Warm dit op totdat de suiker is opgelost.

Dan haal je de pan van het vuur en leg je de plakjes venkel in het warme zoetzure mengsel. Dit laat je ongeveer 5 minuten staan, de venkel moet wel knapperig blijven. Wel af en toe omdraaien.

Dan begint het leuke werk en ga je alles opmaken. Je begint met 2 eetlepels van de dressing, hierin leg je de zoetzure venkel.

Vervolgens de zalmtartaar en daar bovenop nog een eetlepel van de dressing. Garneer met een paar plakjes rettich en radijs.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.