Wat is er niet heerlijker dan eigengemaakte gevulde speculaas?

Vandaag precies over een week is het Sinterklaas. Zoals zovelen vieren wij het “heerlijk” avondje dit jaar aankomend weekend. We hebben lootjes getrokken zodat we maar voor 1 persoon cadeautjes hoeven te kopen. Wel is een gedicht een verplicht onderdeel. En natuurlijk zijn er extra cadeautjes voor de kleintjes.

Traditiegetrouw maak ik zelf gevulde speculaas. Iets wat ik met heel veel plezier doe. Het lijkt ingewikkeld, maar is oh zo gemakkelijk. De amandelspijs kun je zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen. Zelf geef ik er de voorkeur aan om het zelf te maken. Ook dit is weer heel gemakkelijk en je weet precies wat er in gaat, dus geen conserveermiddel, verdikkingsmiddel, bevochtigingsmiddel of voedingszuur.

Wat heb je nodig?

dscn6308-2

Voor de speculaas

1 pakje koude roomboter (250 gram)

300 gram bruine basterdsuiker

1 deciliter melk

500 gram (gezeefde) bloem

5 gram bakpoeder

20 gram speculaaspoeder

1 zakje amandelschaafsel

1 ei

Voor de amandelspijs

200 gram amandelen

200 gram suiker

1 ei

(eventueel ½ geraspte citroenschil) 

Wat moet je doen?

 Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng alle ingrediënten (behalve het amandelschaafsel en het ei) door elkaar. Ik doe dit met de mixer en gebruik de deeghaken. Vervolgens kneed ik met mijn handen alles tot een platte bol die ik in plastic folie in de koelkast leg. Laat rustig een uurtje liggen.

De amandelen maak ik fijn in de keukenmachine. Vervolgens doe ik er de suiker bij, het ei en eventueel de geraspte citroenschil. Nog even goed kneden. Dan maak ik er een lange rol van. De rol doe ik in plastic folie en laat hem even opstijven in de koelkast.

Terwijl dat gebeurt strooi ik op een superschoon aanrecht bloem. Ik haal het speculaasmengsel uit de koelkast en ga het mengsel met een deegroller tot een langwerpig lap uitrollen. Als ik een mooie lap deeg heb ter grootte van de rol amandelspijs haal ik de amandelspijs uit de koelkast en rol dit in de deeglap. Ondertussen heb ik met een vork een ei losgeklopt. Dit smeer ik met een kwast over de gevulde speculaas. Dan nog wat amandelschaafsel erover en ook daarop nog wat eimengsel. De speculaas op het bakblik met bakpapier in een voorverwarmde oven (180 graden) in circa 3 kwartier gaar en bruin laten worden.

dscn6315

Iedere keer als ik dit recept maak houd ik deeg over. Geen enkel probleem want dit kun je gebruiken om koekjes of kruidnoten van te maken. Als ik koekjes maak steek ik het deeg uit met een omgekeerd glas zodat je een mooi rond exemplaar hebt. Je kunt er een amandel op doen maar ook allerlei andere versieringen. Er zijn overal leuke uitsteekvormpjes te koop zodat je koekjes met allerlei verschillende figuren kunt maken. Succes verzekerd!

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.