Voor nog geen 5 euro, gezond, lekker en vegetarisch eten

Vorig jaar was ik in Abu Dhabi. Een walhalla voor kruidenliefhebbers. Er zijn daar ontzettend veel kruiden te koop. Ik was in een grote supermarkt waar ze een hele vitrine hadden met alleen maar kruiden en kocht daar onder andere een zakje Arabische kruiden. Nu is het mij een aantal keren overkomen dat ik, wanneer ik thuis was, de kruiden ergens neerlegde en een jaar later niet meer wist wat er precies in dat zakje zat. Maar daar heb ik van geleerd. Ik ben na thuiskomst aan het experimenteren geslagen met de Arabische kruiden. Met als gevolg dit heerlijke, vegetarische recept voor 4 personen. Zo zie je maar weer: lekker eten hoeft niet altijd duur te zijn.

 

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

1 pak zilvervlies rijst

olijfolie om in te bakken

2 middelgrote uien

1 doosje kastanjechampignons

2 teentjes knoflook

(eventueel stukje verse gember en 1 verse kurkuma)

3 flinke theelepels Arabische kruiden

1 scheut sojasaus

1 krop sla

dressing voor de sla

Wat moet je doen? 

De Arabische kruiden heb ik in Abu Dhabi gekocht. Je kunt deze ook in Nederland kopen bijvoorbeeld de Baharat kruiden van Jonnie Boer, te verkrijgen bij AH, Jumbo en Hoogvliet. Maar zelf een Arabische kruidenmix maken behoort ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld door de volgende ingrediënten door elkaar te mixen: paprikapoeder, vers gemalen zwarte peper, koriander, komijn, gemalen kruidnagel, kaneelpoeder, kardemon, cayennepeper. Als je geen verse gember gebruikt kun je hier ook nog gemberpoeder aan toevoegen.

Kook de rijst zoals op de verpakking is aangegeven. Reken op 100 gram ongekookte rijst per persoon. Wist je dat je rijst als je deze gekookt hebt kunt invriezen? Wel goed laten afkoelen!

Maak de sla klaar met je eigen favoriete dressing.

Vervolgens maak je uien, knoflook en champignons schoon. De uien snij je in stukken, de knoflook kun je heel fijn snijden of door de knoflookpers halen en de champignons gaan in plakken. Doe een scheut olijfolie in de wok en voeg uien en knoflook toe. Even goed aanbakken. Intussen schil je de gember en de kurkuma (bij dit laatste product wel uitkijken dat je geen gele handen krijgt!). Het gemakkelijkste is om dit met een rasp bij het uien/knoflook mengsel te doen. Even goed doorroeren. Dan voeg je de champignons toe en bakt deze enkele minuten mee. Pas dan doe je de kruiden erbij en een scheut sojasaus. Als laatste de gekookte rijst. Nog even doorroeren en smullen maar!

De kosten? Rijst € 1,11, champignons € 1,33, uien € 0,40, sla € 0,99. In totaal € 3,83. Van de overige benodigdheden (olijfolie, knoflook, de gember, de kurkuma, de Arabische kruiden, de sojasaus en de sladressing) hebben we maar zo weinig nodig. Toch heb ik hier een ruime berekening op los gelaten en kom ik uit op € 1,10. In totaal komt dit dinertje dus op € 4,93!

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.