Verkoudheid, wat kun je eraan doen?

Het gaat kouder worden. Oppassen dus voor verkoudheid, een van de kwaaltjes die het meest in de winter voorkomt. Wat moet je doen om een verkoudheid te voorkomen en als je er al last van hebt wat kun je eraan doen? Wat deden onze voorouders eraan in een tijd dat er niet zo veel middeltjes te koop waren?

Er zijn meer dan 200 virussen die ervoor kunnen zorgen dat je verkouden wordt. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich vaak via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door een ander juist weer ingeademd wordt. Vooral in slecht geventileerde ruimtes, denk aan een bus of trein. Maar het gebeurt ook wanneer iemand verkouden is, aan zijn neus zit of niest of hoest terwijl hij zijn hand voor zijn mond houdt en jou vervolgens een hand geeft. Daarom is het zo belangrijk dat je je handen regelmatig wast en je mond, ogen en neus niet aanraakt met je handen. Slaap je minder dan 6 uur per nacht dan schijn je ook sneller verkouden te worden. Verkoudheid  duurt over het algemeen niet langer dan 1 week.

Als je geveld bent door een fikse verkoudheid wat kun je hieraan doen?

Ga met een paracetamol vroeg naar bed. Een lange nachtrust doet wonderen! Een tip uit de oude doos is om naast je bed een doorgesneden ui op een schoteltje te leggen. Ik heb het nooit geprobeerd maar ken mensen die hier bij zweren!

Zorg wel voor voldoende frisse lucht in je (slaap) kamer. Iedere dag een half uurtje luchten is voldoende.

Veel drinken, bijvoorbeeld warme muntthee, vlier- of lindenbloesemthee. Het is lekker warm en werkt ontstekingsremmend. Doe hier dan wel honing bij. Honing heeft een sterke antibacteriële en antioxiderende werking. Een schijfje citroen erin is natuurlijk altijd goed.

Zorg voor voldoende vitamine C. Wanneer je de dag begint met een groot glas uitgeperste sinaasappel met citroen krijg je al een boost vitamine C binnen.

Bij een verstopte neus kun je een theelepel zout oplossen in een glas lauwwarm water. Een paar keer per dag doe je een paar druppels van deze zelfgemaakte zoutoplossing in ieder neusgat.

Stomen geeft verlichting. Vul een kom met heet water (ongeveer 50 à 60 graden) en doe hier een paar muntblaadjes in. Kamille kan ook. Goed inademen.

Je kunt je neus beter ophalen dan deze snuiten. Wil je je neus toch snuiten gebruik dan een papieren zakdoek die je na het gebruik weggooit.

Heb je last van keelpijn dan kun je sabbelen op een dropje of een snoepje.

De laatste tip is het eten van pure chocolade. Daar zit theobromine in en dat zorgt ervoor dat hoest vermindert. In ieder geval het uitproberen waard!

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

1 Comment

  • herma westerdiep maart 03, 2016 10.10 am

    Je tips kan ik vandaag goed gebruiken. Ben hartstikke verkouden. Daarnaast wil ik je graag complimenten maken over je blog. Ziet er fantastisch uit. Helder, open en overzichtelijk. Heb je een opleiding gevolgd om artikelen te schrijven? Ik heb zelf ook een website voor 50 en meer en ben zoekende naar professionele ondersteuning voor een aantal zaken.

    Reply 

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.