Vergeet niet om te smeren, smeren en nog eens smeren!

Het weer blijft altijd een onderwerp van gesprek. Ook nu het bloedheet is, haalt het weer het nieuws en wordt er onderzocht of er weer een record verbroken is. De tijden zijn wel veranderd. Zeker op het gebied van de huidverzorging. Vroeger ging je naar het strand en smeerde je wat zalf op je gezicht zodat je niet teveel uitdroogde. Van een beschermingsfactor had je nog nooit gehoord. Later smeerde je je met olie in. Ook hier zat geen beschermingsfactor in, maar door de olie werd je sneller bruin.

De eerste zonnebrandcrème werd ontwikkeld door Franz Greiter een Zwitserse chemicus, die in 1938 de berg Piz Buin in Oostenrijk beklom en hierbij door het zonlicht behoorlijk verbrandde. Reden voor hem om een zonnebrandproduct te ontwikkelen dat in 1946 op de markt kwam. Hij noemde zijn bedrijf Piz Buin en ging verder met onderzoek. In de zestiger jaren van de vorige eeuw resulteerde dit in een crème met een Sun Protection Factor (SPF) dat heden ten dage standaard wordt aangeven bij een zonneproduct.

In de loop der jaren zijn er steeds meer zonnebrandcrèmes met SPF bij gekomen. En dat is maar goed ook want onderzoek heeft aangetoond dat de zon weliswaar goed voor je is, maar dat het ook wanneer je niet de nodige beschermingsmaatregelen in acht neemt, de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot.

Enkele belangrijke tips voordat je de zon ingaat.

Smeer je een half uur van te voren alvast in met zonnebrandcrème. Op deze manier kan een crème vast goed intrekken. Ook tussendoor moet je je regelmatig (iedere 2 uur) bijsmeren. Doe dit in de schaduw en niet in de felle zon. Leg je zonnebrandcrème in de schaduw. Door de hitte en de felle zon kan de samenstelling afbreken waardoor het product minder effectief wordt. Dit gebeurt ook wanneer je je crème al een jaar gebruikt hebt.

Wanneer je een dagcrème hebt met een SPF factor bedenk dan wel dat dit niet voldoende is wanneer je in de zon zit. Je hebt echt een zonnebrandcrème nodig!

Wanneer je medicijnen slikt, kijk dan van te voren even op de bijsluiter of je daarmee wel in de zon mag zitten.

Mijd de zon wanneer deze op z’n sterkst is. Dat is tussen 11.00 en 15.00 uur. Wil je hierna de zon in bouw het dan langzaam op. Begin met een kwartier per dag.

Houd er ook rekening mee dat UV door weerkaatsing ook kan doordringen wanneer je in de schaduw zit. Ook dan wordt aangeraden om een zonnebrandcrème te gebruiken.

Wanneer je lang in de zon zit kun je ter bescherming een blouse of T-shirt dragen maar ook dan is het nog aan te raden om een zonnecrème te gebruiken.

Er is tegenwoordig speciale kleding (zoals shirts voor kinderen) ontwikkeld die een belangrijk deel van de UV straling kan tegenhouden.

Het dragen van een hoed of pet in de felle zon is aan te raden en dan vooral wanneer je dun haar hebt of kalend bent. Vergeet ter bescherming van je ogen je zonnebril niet! In warme landen zie je vaak mensen in de felle zon lopen met een paraplu!

Het smeren van een crème met SPF is natuurlijk super belangrijk maar wat ook heel belangrijk is, is om voldoende water te drinken. Zit je in de warme zon dan heb je nu eenmaal meer water nodig!

Geniet van het mooie weer en van de zon!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.