Tomaatjes zijn in de aanbieding. Doe er wat mee!

Je kunt op dit moment geen reclamefolder openslaan of er zijn wel cherry-, snack-, of snoeptomaatjes in de aanbieding. Het moment dus om mijn favoriete tomatengerecht, gedroogde tomaatjes, te maken. Wist je overigens dat wanneer je voldoende tomaten eet, je minder gauw verbrand in de zon? Bovendien werkt het ook nog eens tegen huidveroudering. Het ingrediënt in tomaten dat hier verantwoordelijk voor is, is lycopeen. Lycopeen stimuleert de aanmaak van procollageen. Dit eiwit zorgt er op zijn beurt voor dat de huid versterkt wordt. Bewerkte tomaten zoals gedroogde tomaten maar ook tomatenketchup, tomatenpuree, tomatenpastasaus en tomatensoep bevatten het hoogste lycopeengehalte.

Dat neemt niet weg dat ik met de huidige zonkracht aanraad om zeker een goede zonnebrandcrème te gebruiken als je de zon in gaat!

Wat heb je nodig?

Cherry tomaten. Hoeveelheid kun je zelf bepalen. Ik zou minimaal 1 kilo doen.

Olijfolie

Kruiden naar eigen smaak. Ik gebruik rozemarijn, tijm en bieslook

Verse peper

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 100 graden. Halveer de tomaatjes en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Strooi er de kruiden en de vers gemalen peper overheen. Vervolgens besprenkel je alles met olijfolie. Doordat de temperatuur van de oven laag staat, drogen de tomaten rustig in. Na ongeveer 2 ½ à 3 uur zie je dat de tomaatjes ingedroogd zijn. Je laat ze afkoelen en doet ze in een schone weckpot (een lege jampot kan ook).Tot slot vul je de pot met olijfolie. Je kunt ze op deze manier rustig een week of 3, 4 bewaren. Wel op een koele plaats. Zet je ze in de koelkast houd er dan rekening mee dat je ze er een half uurtje voor gebruik uit haalt. De olijfolie stolt namelijk in de koelkast.

Je kunt de gedroogde tomaten onder andere gebruiken in pasta’s, salades maar ook gewoon op een stukje stokbrood smaakt het heerlijk!  Gooi de overgebleven olijfolie niet weg. Je kunt deze weer gebruiken voor de dressing in een salade.

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.