Terug in de tijd? Ga naar Havanna!

Een wereldstad met een inwonersaantal van ruim 2 miljoen. Bezoek je de stad dan waan je je ergens halverwege de vorige eeuw. Waarom? Ach, foto’s zeggen meer dan woorden. Ik heb een paar foto’s op een rijtje gezet van dingen die je bij ons niet (meer) ziet. Kijk zelf maar!

De fietstaxi’s vormen een niet weg te denken beeld in de straten van Havanna. Ideaal om je door de smalle straatjes van de oude stad te laten vervoeren. Nu zijn er tegenwoordig in Amsterdam ook fietstaxi’s, maar niet voor de 2 tot 5 CUC* die je hiervoor in Havanna betaalt!

 

 

 

 

In Cuba kun je met CUC’s betalen. Je kunt deze munt echter niet van te voren bij een Nederlandse bank bestellen. Nee, je kunt je euro’s (geen dollars meenemen want voor dollars krijg je ongeveer 10% minder dan de officiële koers) omwisselen bij een bank op de luchthaven of bij één van de banken in de stad. Helaas is hier steevast een lange rij wachtenden voor je. Als je dan uiteindelijk aan de beurt bent, staat er een strenge medewerker bij de deur die je naar binnen laat gaan. Dit gebeurt één voor één. Mijn reisgenoot mocht niet met mij mee naar binnen. Nee, pas als er weer iemand anders naar buiten ging, mocht hij naar binnen waar het heerlijk koel en niet druk is! Internetten in Havanna is een drama. De eerste ochtend dat wij er waren zagen we bij een telecombedrijf een hele lange rij wachtenden staan. Later hoorden we dat zij hier een internetkaart kochten. Deze kost ongeveer anderhalve CUC. Ze zijn echter ook “zwart” te koop en dan kosten ze 3 CUC. Met die kaart kun je dan 90 minuten internetten. Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk, want eerst ga je naar een groot hotel waar je een Wifi hotspot moet zoeken. Als je die gevonden hebt, kun je met die kaart verbinding krijgen. Maar ook dat lukt niet zomaar. Mij is het in ieder geval niet gelukt. Ik sprak andere Nederlanders die vertelden dat het soms om 6.00 uur ’s morgens lukt. Dan is het namelijk nog heel erg rustig. Enfin, ik heb iedere dag maar heel kort roaming aangezet om toch op de hoogte te blijven.

Che Guevara en Fidel Castro worden in Havanna als helden gezien. Je ziet afbeeldingen van de twee op gebouwen. Wij kunnen ons in Nederland toch niet voorstellen dat we een afbeelding van Willem Drees of van prinses Beatrix op Nederlandse flats zouden zien!

Je ziet veel energieverslindende oude Amerikaanse sleeën in Havanna. Voor 40 CUC krijg je een rondleiding van een uur door Havanna in zo’n oldtimer. De auto’s die een verfje nodig hebben, worden niet gespoten nee, die krijgen gewoon handmatig een lik verf! Overigens zie je ook oude Nederlandse bussen. Al sinds 1991 levert Nederland tweedehands bussen aan Cuba. De Cubanen nemen de moeite niet om het opschrift te veranderen, zodat je bussen tegenkomt waarop staat: “Amsterdam C.S.”, of “Buiten Dienst”.

In deze in 1982 door Unesco tot Werelderfgoed uitgeroepen stad staan prachtige, oude gebouwen. Helaas ook gebouwen die nodig gerenoveerd zouden moeten worden! Even verderop zie je in vrolijke kleuren, mooi opgeknapte huizen.

 

 

 

 

Maar ook zie je gaten in de weg en zijn leidingen zichtbaar. Opvullen van die gaten doe je door er afval in te gooien.

 

Overal waar je komt wordt muziek gemaakt. Na afloop gaat men met de pet rond.

Een bezoekje aan de markt ziet er anders uit dan bij ons! Ach, verschillen in andere landen en andere steden, ik kan het alleen maar fascinerend vinden!

* 1 CUC  (Cubaanse peso convertible) is net iets minder waard dan 1 euro.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.