Sjoukje Hooymaayer, een geweldige actrice maar ook gewoon een leuk mens!

Het is nog maar een week geleden dat ik schreef over Anneke Grönloh, die op 76-jarige leeftijd overleden is. Op dezelfde dag dat ik dit publiceerde, hoorde ik van het overlijden van Sjoukje Hooymaayer op 78-jarige leeftijd. Nu ken ik niet veel BN-ers, maar Sjoukje heb ik ooit ontmoet toen zij dokter Lydie van der Ploeg speelde in de bekende serie “Zeg ‘ns AA.”

Ik werkte destijds voor de jongerenpagina van een lokale krant. We waren bezig met een serie waarin kinderen een wens mochten doen. Een van de wensen van twee vriendinnen was om een keer een opname van “Zeg ‘ns AA” mee te maken. Dus togen we met zijn drieën op een zonnige zaterdag naar de studio in Hilversum waar je voor 7,50 gulden (het was nog in het gulden tijdperk!) een toegangskaart kon kopen. De studio was een grote ruimte waarin de decors van de serie stonden, zoals de woonkamer en de spreekkamer van dokter Van der Ploeg. En natuurlijk de keuken van Mien Dobbelsteen. Ik weet niet of je het je nog herinnert maar bij deze serie hoorde je altijd het publiek op de achtergrond lachen. “Spontaan, van binnen uit en toch beschaafd”, zo werd er verteld hoe we moesten lachen. Er werden die dag 2 afleveringen opgenomen en in de pauze vertrokken de meeste acteurs en actrices naar de kleedkamer. Echter niet Sjoukje Hooymaayer en Kiki Classen (zij speelde Wiep in de serie). Zij waren druk bezig met het uitdelen van handtekeningen. Toen “mijn meiden” op Sjoukje afliepen voor een handtekening en ik daar een foto van maakte, sloeg zij spontaan haar armen om de beide meisjes en zo gingen ze gezellig met zijn drietjes op de foto. Voor de twee vriendinnen kon de dag niet meer stuk toen zij, gezeten op de knie van Kenneth Herdigein (die dokter John in de serie speelde), op de foto mochten. Ondertussen zagen we hoe Sjoukje en Kiki een groep volwassenen met een verstandelijke beperking, waarvan velen in een rolstoel zaten, de dag van hun leven bezorgden. Ze gingen tussen de mensen in zitten, gingen er mee praten terwijl ze ondertussen handtekeningen uitdeelden en er volop foto’s van ze gemaakt werden.

Tja, niet alleen zij hadden de dag van hun leven, de 2 meiden waar ik mee op pad was ook! Het enige minpuntje die dag lag aan mij. Het was nog de tijd waarin je foto’s maakte en het fotorolletje wegbracht naar de fotograaf. Toen we de foto’s verwachtingsvol gingen ophalen bleken de foto’s waarop de dames met dokter Van der Ploeg stonden mislukt te zijn……….

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.