Sinterklaas en de clown van Aleppo

“Geef speelgoed met mate

denk aan de kinderen in Aleppo die spelen in bommengate(n)”

Deze regels stonden in een van de Sinterklaasgedichten afgelopen weekend toen we de verjaardag van de Goedheiligman vierden. Het was leuk, gezellig. Iedereen had een lootje getrokken en hier een gedicht bij gemaakt. Ik keek naar mijn kleinkinderen. Gelukkige kinderen met liefhebbende ouders, trotse grootouders en ooms en tantes die dol op het grut zijn.

This undated photo courtesy of Ahmad al-Khatib, a media activist in Aleppo, shows Syrian social worker Anas al-Basha, 24, dressed as a clown, while posing for a photograph in Aleppo, Syria. Al-Basha, was a center director at Space for Hope, one of the many important but unheralded local initiatives that has operated against the odds to provide the services of civil society in Syria's war-torn opposition areas. He was killed on Tuesday, Nov. 29, 2016 in a presumed government or Russian ballistic missile strike on the Mashhad neighborhood in the besieged, eastern side of Aleppo city. (Courtesy of Ahmad al-Khatib, via AP)

Foto: AP

Hij droeg een oranje pruik met een mal geel hoedje met daarop van stof gele en bruine rozen. Zijn wenkbrauwen, wangen, neus en mond waren ook oranje geschminkt. Eén oog was roze opgemaakt, het andere groen. Alleen door zijn kleine zwarte baardje en zijn bril zag je dat je in werkelijkheid te maken had met een 24 jarige jongeman. Deze jonge Syriër, Anas al-Basha, zette zich in om getraumatiseerde kinderen in Aleppo, die één of beide ouders verloren hadden in de burgeroorlog, even te onttrekken aan de harde waan van de dag. Hij deed dat met leden van het centrum Space for Hope in een ondergronds buurtcentrum omdat buitenspelen levensgevaarlijk is. In dit centrum waren ze relatief veilig en konden de kinderen met de clown van Aleppo, zoals Anas al Basha genoemd werd, lachen en spelen en liet hij ze weer even “kind” zijn.

Tijdens de festiviteiten van Sinterklaas komt het vingertje van mijn 2-jarige kleinzoon tussen de deur. Hij huilt. Binnen no-time staat iedereen paraat om het kleine ventje te troosten. Even later loopt hij weer stralend rond.

Bij een luchtaanval van het regeringsleger in Aleppo zijn veel burgerdoden gevallen. Eén van de doden is de clown van Aleppo. Het buurtcentrum is tijdelijk gesloten omdat het er te gevaarlijk is.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.