Shared dining. Een aanrader of niet?

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat restaurants een shared dining menu serveren. Het is een concept waarbij diverse kleinere gerechten worden geserveerd waarvan iedereen iets pakt. Het doet me denken aan het eten van tapas dat uit Spanje is overgewaaid en waarbij je ook verschillende kleine gerechten bestelt en deze deelt. Juist omdat het niet zo formeel is ontstaat er vaak een leuk, gezellig sfeertje.

Hoewel het concept van shared dining al een aantal jaren bestaat had ik er nog nooit eerder kennis mee gemaakt. Nieuwsgierig geworden gaan we daarom op een  zaterdagavond met drie man sterk naar Grand-Café-Brasserie-Restaurant De Verdraagzaamheid in Zaltbommel waar we een driegangen shared dining menu bestellen.

Hoewel het geen warme avond is, is het aangenaam toeven op het terras onder de grote parasols vooral wanneer de terrasheaters aangezet worden. Het uitzicht op de Waal is ook bij de avondschemering fenomenaal. Op de kade staan bankjes waar bezoekers rustig zitten om te genieten van het uitzicht en van de boten die regelmatig langskomen. Op het moment dat we naar de Martinus Nijhoffbrug kijken zien we een regenboog die al zijn subtiele, prachtige kleuren tevoorschijn tovert.

Terwijl we onder het genot van een glas wijn van de omgeving genieten komt het eerste gerecht. Twee borden met op het ene bord drie glaasjes gazpacho en op het andere bord aan de ene kant een aardappeltaartje met gerookte zalm en aan de andere kant carpaccio. De verdeling van de gazpacho is gemakkelijk omdat er voor ieder van ons één glaasje is. Bij het andere gerecht vind ik het wat moeilijker, je probeert er toch op te letten dat je niet teveel neemt, zodat iedereen een derde heeft.

Het hoofdgerecht oogt leuk met drie potjes waarin lamsstoof. Dat is voor mij minder omdat ik niet van lamsvlees houd. Mijn twee tafelgenoten wel dus de andere schotel die uit heilbot, garnalen, quiche en couscous bestaat wordt grotendeels door mij verorbert. Later wordt dit nog aangevuld met patates frites.

Wanneer de schaal met het dessert op tafel gezet wordt, bestaande uit drie brownies, drie bolletjes ijs en drie stukjes aardbeiengebak, heeft de schaal een mooie, rode gloed. Dit komt door het licht van de terrasheater. In een flits denk ik terug aan Amerika waar we met vier man één dessert bestelden, hier vier lepeltjes bij kregen en dit nog bijna teveel was!

Shared dining? Ik vind het leuk om een keer meegemaakt te hebben, maar ben geen fan geworden. Laat mij maar zelf uitkiezen wat ik lekker vind! En dat leuke, gezellige sfeertje? Dat maak je zelf en dat ligt niet aan het eten wat je voorgeschoteld krijgt. Maar het uitzicht op de Waalkade maakt heel veel goed!

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.