Pindakaas zelf maken? Een makkie en bovendien gezond!

Binnenkort komen mijn twee kleinzoontjes een paar dagen logeren. Ik vind het altijd een uitdaging om die dingen te maken die ze lekker vinden maar die ook nog eens gezond zijn. Een goed voorbeeld hiervan is eigengemaakte pindakaas. Ik neem hiervoor doppinda’s. De kleintjes vinden het gezellig om te helpen de pinda’s te pellen.

Wist je dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten? Ze zijn bovendien rijk aan gezonde vetten (onverzadigd vetzuur wat goed is voor je hart), eiwitten, vitaminen (B en E) en mineralen. Minpuntje is dat pinda’s wel meer koolhydraten bevatten dan noten. Dus wanneer je wilt afvallen dan moet je je boterham maar beleggen met een dun laagje pindakaas!

Wat heb je nodig?

500 gram ongezouten pinda’s

4 eetlepels arachideolie, gewone olijfolie kan ook

eventueel 1 theelepel zout

Schoon potje

Keukenmachine of staafmixer

Wat moet je doen?

Als je doppinda’s hebt, pel de pinda’s en doe ze vervolgens in een hoge kom. Meestal gaan de vliesjes eraf bij het pellen. Bij de pinda’s waar dat niet gebeurt laat ik de vliesjes gewoon zitten.

Ik heb de pindakaas deze keer klaargemaakt met de staafmixer. De volgende keer pak ik de keukenmachine. Nadeel van de staafmixer is (zelfs als je een hoge kom gebruikt) dat de pindastukjes uit de kom vliegen. Bovendien wordt de staafmixer gauw te warm door de massieve massa en moet je regelmatig stoppen.

Ga ervan uit dat je ongeveer een derde van het gewicht kwijt bent aan de schillen. Maal de pinda’s fijn met de olijfolie. In eerste instantie lijkt het allemaal wat korrelig maar langzamerhand komt er olie vrij en wordt het geheel smeuïg. Wil je pindakaas met stukjes laat er dan een paar kleine stukjes in zitten. Wil je dat niet dan moet je iets langer blijven malen. Zelf gebruik ik weinig zout. Van mij hoeft er geen zout bij maar je kunt natuurlijk altijd er naar eigen smaak een klein beetje zout (hooguit 1 theelepel) bij doen.

Schep alles in een schoon potje en bewaar in de koelkast. Dan is ze ongeveer 3 weken houdbaar. Voor het gebruik even doorroeren.

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.