Pepernoten van speltmeel? Lekker………en makkelijk te maken!

Op de valreep nog pepernoten maken? Dat kan want het is helemaal niet zoveel werk. Ik heb mijn “oude” recept opgezocht en wat eigentijdser gemaakt door speltmeel in plaats van zelfrijzend bakmeel te gebruiken, iets minder suiker toe te voegen en daarvoor in de plaats honing.

Wat heb je nodig voor ongeveer 100 pepernoten?

foto's pepernoten 004

250 gram speltmeel

10 gram bakpoeder

100 gram bruine basterdsuiker

25 gram honing

100 gram roomboter (in kleine stukjes gesneden)

50 ml melk, 10 gram speculaaskruiden en een snufje zout.

 

Wat moet je doen?

Doe alle ingrediënten in een schaal. Ik gebruik de handmixer met de deeghaken om alles goed door elkaar te mengen. Het laatste gedeelte doe ik met mijn handen. Kneed net zolang totdat je een soepele deegbal hebt die weer van je handen loslaat. Dit duurt een paar minuten. Dan doe ik het deeg in een stuk plasticfolie en zet het een half uurtje in de koelkast. In die tussentijd leg ik alvast bakpapier op een bakplaat en laat de oven voorverwarmen op een stand van 170 graden. Na een half uur haal ik de helft van het deeg uit de koelkast en vorm hier ronde balletjes van (mijn kleinzoon die hier graag bij helpt noemt het knikkers). Deze leg ik op het bakpapier. Als de bakplaat vol is zet ik deze in het midden van de oven en laat de pepernoten in 15 minuten gaar worden. In die tussentijd maak ik van het andere deel van het deeg balletjes en die kunnen gelijk weer de oven is als de eerste sessie eruit  gaat en afkoelt.

 foto's pepernoten 007

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.