Panna cotta met veel voorjaarsfruit

Je hebt deze tijd van het jaar veel heerlijk, vers fruit. En dan mag je met een dessert ook wel een beetje zondigen. Dit recept is hier een prima voorbeeld van. De panna cotta is dan misschien niet een caloriearm, supergezond toetje maar het verse fruit er bovenop maakt veel goed.

Wat heb je nodig?

500 ml slagroom
1 groot vanillestokje of 2 kleinere exemplaren
3 blaadjes witte gelatine
45 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
250 gram aardbeien
250 gram blauwe bessen
2 eetlepels balsamicoazijn
Eventueel voor de garnering: een paar muntblaadjes en een klein beetje slagroom

Wat moet je doen?

Doe de helft van de slagroom in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en voeg het merg hiervan en het stokje toe aan de slagroom. Breng het heel langzaam onder voortdurend roeren voorzichtig aan de kook. Laat vervolgens ongeveer 10 minuten op een laag vuur staan. Blijf er regelmatig in roeren. Na die 10 minuten doe je de suiker en de vanillesuiker bij het mengsel en roer je totdat de suiker helemaal is opgelost. Haal het vanillestokje eruit, en neem de pan van het vuur. Ondertussen heb je de blaadjes gelatine een minuut of 5 laten weken in koud water. Knijp de gelatineblaadjes die door het weken helemaal zacht geworden zijn goed uit en roer dit door het suiker/roommengsel totdat de gelatine geheel is opgelost. Zet het pannetje in een bak met koud water en laat een paar minuten afkoelen. Klop intussen de rest van de slagroom stijf. Na een paar minuten zie je dat het mengsel dat staat af te koelen geleiachtig begint te worden. Zodra dit het geval is roer je er de opgeklopte slagroom voorzichtig doorheen.

Spoel 4 leuke glazen of dessertschaaltjes om met koud water en doe de panna cotta hier in. Dek de glazen of schaaltjes af met huishoudfolie en zet ze afgedekt in de koelkast. Ze moeten minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Zelf maak ik de panna cotta altijd een dag van te voren klaar.

Een paar uur voor het gebruik kun je het fruit wassen, de kroontjes van de aardbeien verwijderen en ze halveren. Doe de blauwe bessen en de aardbeien vervolgens in een schaal met 2 eetlepels balsamicoazijn en laat dit intrekken.
Vlak voor het opdienen schep je het fruit bovenop de schaaltjes met panna cotta. Ter garnering kun je er een toefje slagroom opspuiten en een muntblaadje toevoegen.
Eet smakelijk!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.