Oude spullen? Wat doe je ermee? (4)

Sinds 2008 is er een nieuw fenomeen op de markt, Catawiki, een online veilingplatform. Bij Catawiki worden dagelijks online veilingen gehouden van allerlei  specifieke artikelen. Wel is het zo dat het te veilen object een te verwachte opbrengstwaarde van minimaal 75 euro moet hebben, anders nemen de veilingmeesters het niet in veiling. Dat betekent niet het dan ook 75 euro of meer opbrengt (zie verhaal verderop). Wil je iets veilen dan selecteer je een veiling waar jouw kavel het beste bij past. Vervolgens maak je een account aan bij Catawiki. Dit gaat vrij gemakkelijk. Tot slot maak je een paar duidelijke foto’s en een goede omschrijving van het te veilen kavel en mailt dit door. Dan is het afwachten wanneer de veilingmeester jouw kavel in veiling brengt. Je krijgt hier bericht over. Tijdens de veiling, die een aantal dagen duurt, kun je alles online volgen. Zijn je spullen verkocht dan maakt de koper het geld over naar Catawiki. De provisie van Catawiki bedraagt 12,5% voor de verkoper, de koper betaalt 9%, exclusief BTW.

Onderstaand een paar ervaringen.

“Ik had een leuk antiek kastje dat ik al een aantal keren zonder resultaat elders te koop had aangeboden en probeerde dit nu bij Catawiki. Nu moet je bij Catawiki ook de verzendkosten (voor zowel binnen- als buitenland) opgeven wanneer je iets voor de veiling aanbiedt. Ik had me hier helemaal niet in verdiept en dacht dat een bedrag van 15 euro wel voldoende zou zijn. Het kastje werd inderdaad verkocht, ook nog tegen een redelijk bedrag. Maar helaas. De koper woonde in België en het kastje was te groot om dat via PostNL te versturen. Daar ging mijn winst. Eigen schuld, dikke bult. Had ik het maar beter moeten uitzoeken”.

“Een leuk, rood broekpak. In prima staat, niet van een designer maar wel van een bekend merk, dus ik verwachtte toch wel een behoorlijke opbrengst. Bij hogere opbrengsten kun je een “reserve price” (minimum prijs) opgeven maar dat was, dacht ik, niet nodig. Wat werd het? Twee euro. Twee euro voor een jasje en een pantalon. Niet te geloven toch? Ik had als verzendkosten 10 euro opgegeven, het bleek uiteindelijk 6,95 euro te zijn, dus daar behaalde ik nog een “winst” op van 3,05 euro. Meer dan het hele broekpak opgeleverd had”!

Overigens hoef ik de vaas op de foto niet bij Catawiki aan te bieden. De waarde hiervan ligt rond de 40 euro, dus aanzienlijk onder de gehanteerde maatstaf van 75 euro.

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.