Oude spullen? Wat doe je ermee? (3)

Veilinghuizen, waar je spullen geveild worden bestaan al heel lang. Iedere provincie in Nederland kent wel een veilinghuis. Het gebeurt regelmatig dat je hoort dat er een schilderij van een bekende schilder voor heel veel geld is geveild. Toch hebben mensen vaak een bepaalde drempel om naar een veilinghuis te gaan. Dat is helemaal niet nodig. Het is echt niet zo dat er alleen maar hele, bijzondere, dure stukken geveild worden.

Zie je er tegenop om naar een veilinghuis te gaan, dan kun je ook een foto van het object naar een veilinghuis bij jou in de buurt mailen met een omschrijving ervan. Je krijgt beslist een reactie en dan kun je alsnog beslissen of je het stuk wilt laten veilen. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken en met je spullen naar het veilinghuis gaan. Het grote voordeel van een veilinghuis vind ik dat er deskundigen zijn die precies de waarde ervan kunnen bepalen. Het zou toch eeuwig zonde zijn als je iets voor 10 euro op Marktplaats zet wat meer dan 100 euro kan opbrengen!

De meeste veilinghuizen organiseren iedere 2 à 3 maanden wel een veiling. Als je er voor kiest om je spullen te laten veilen, kun je met de veilingmeester afspreken wat het minimum bedrag is wat je ervoor wilt hebben. De veilingmeester maakt foto’s, een omschrijving, een prijs (bijvoorbeeld tussen de 200 en 300 euro) en dit komt dan in de veilingcatalogus. Als het verkocht is dan wordt er gemiddeld zo’n 20% ingehouden op de prijs. Is het niet verkocht dan kun je in overleg met de veilingmeester het nog een keer te koop aanbieden, eventueel tegen een lagere prijs.

Onlangs sprak ik een oude dame. “Vlak na de oorlog kochten mijn man en ik samen een schilderij bij een kunstzaak in Rotterdam. Het was gesigneerd met “Picas” en stelde de Coolsingel voor. De eigenaar van de zaak vertelde mij dat Picasso weleens totaal andere schilderijen dan we van hem gewend waren maakte. Hij ondertekende dan met “Picas”. Het verhaal intrigeerde mij zo dat ik meer dan 50 jaar later een veilingmeester bij mij thuis liet komen. Ik vertelde hem het verhaal, hij moest er hartelijk om lachten en vertelde dat het beslist geen Picasso was, maar dat het  vermoedelijk om Núria Picas ging, een vrij onbekende grootheid”.

Een andere ervaringsdeskundige vertelde. “Ik had een oude, glazen schaal in de kast liggen en deed er eigenlijk niets mee. Dacht erover om hem maar voor een tientje op Marktplaats te zetten. Nu hadden we een kastje, een klok, een servies en nog wat dingen die we wilden laten veilen. Daarom hadden we een veilingmeester gevraagd langs te komen. De antieke Friese klok en het mahoniekastje zijn in de loop der jaren alleen maar in waarde verminderd. Ik liet voor de grap de schaal zien in de veronderstelling dat dit ook niet veel waard zou zijn. Tot mijn verbazing bleek het een ontwerp van Copier te zijn met een waarde van meer dan 200 euro. De schaal was meer waard dan het antieke mahoniekastje!”

Overigens is het stilleven op de foto waarvan ik misschien dacht dat het om een onbekende meester zou gaan volgens de deskundige dan wel een “amateur meester”.

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.