Ontbijtkoek met wortel. Het wordt steeds gezonder!

Een paar jaar geleden volgde ik een workshop “High tea”.  Een van de gerechten die ik moest maken was worteltaart. Ik keek daar in eerste instantie een beetje vreemd van op. Taart met wortel? Zou dat wel lekker zijn? En het was toch heerlijk! Het recept dat ik meekreeg ben ik al lang kwijt maar toen ik er onlangs nog eens aan herinnerd werd, kreeg ik het idee om wortels in ontbijtkoek te verwerken. Drie weken geleden kon je het recept van zelfgemaakte ontbijtkoek vinden op http://babbelsenbrabbels.nl/zelfgemaakte-ontbijtkoek-veel-gezonder-en-niet-moeilijk-klaar-te-maken/, deze week een nog gezondere versie met wortel. Ik heb de koek gegarneerd met fijngehakte nootjes, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Wat heb je nodig?

200 gram amandelmeel (je kunt natuurlijk ook een andere meelsoort nemen)

4 eieren

2 eetlepels appelstroop

2 eetlepels honing

2 theelepels bakpoeder

2 eetlepels koek- of speculaaskruiden

1 snufje zout

2 middelgrote wortels

2 eetlepels kokosolie

(eventueel ter garnering fijngehakte nootjes)

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Rasp de wortels. Doe de eieren in een kom en mix ze een minuutje schuimig. Vervolgens voeg je de appelstroop, honing, zout, geraspte wortel, kokosolie en koek- of speculaaskruiden toe en mix dit even goed door elkaar. Spatel amandelmeel en bakpoeder er in gedeelten bij en roer dit alles voorzichtig door totdat je een glad mengsel hebt. Giet alles in de cakevorm.

Eventueel strooi je er de fijngehakte nootjes over.

Plaats in het midden van de oven en bak in 50 minuten gaar. De koek is gaar wanneer je een breinaald of satéprikker in het midden van de koek steekt. Zit er niets aan dan is de koek goed. Doe de oven uit en laat nog 5 minuten in de oven staan. Buiten de oven verder afkoelen in het blik. Is de koek voldoende afgekoeld, stort deze dan op een rooster en wacht met aansnijden totdat de koek koud is. De ontbijtkoek is ongeveer 5 dagen houdbaar. Je kunt de koek goed kunt invriezen. Wel van te voren in plakken snijden dan kun je iedere keer een paar plakken uit de vriezer halen.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.