Je hoort heel vaak dat in landen waar mensen veel olijfolie gebruiken en olijven eten minder hart- en vaatziekten voorkomen. Dat komt omdat olijven wel vet bevatten maar dit zijn de enkelvoudige, onverzadigde vetten die het goede cholesterolgehalte verhogen. De laatste jaren hebben we in Nederland een behoorlijk inhaalslag gemaakt en zijn we ook massaal aan de olijfolie en olijven gegaan. Zelf bak ik steeds meer in olijfolie. Als je olijfolie gebruikt om te bakken dan moet je de vierge of de gewone olijfolie gebruiken. Voor marinades, sauzen en dressings moet je extra vierge gebruiken. Dat staat duidelijk aangegeven op de fles. In Italië waar ik vorige week was krijg je zodra je een drankje bestelt in een restaurant er een schaaltje olijven bij. Verder worden er veel olijven in een salade gedaan of op een pizza.
Mooi waren de prachtige olijfbomen die we onderweg tegenkwamen. Sommigen waren wel meer dan 1000 jaar oud. Maar ook de vorm van de stam is prachtig, vooral bij de oudere bomen.
De stam van die oudere bomen was soms helemaal scheef gegroeid en moest door stenen ondersteund worden.
Leave a Comment