Oktober, tijd om hortensia’s te plukken en te drogen

De hortensia is een van mijn favoriete tuinplanten. De bloemen van de hortensia in prachtige kleuren rood, blauw, roze of wit en alle schakeringen daar tussen zorgen voor een kleurrijk geheel in de tuin gedurende de zomermaanden. Ik ben altijd dol op hortensia’s geweest. Vroeger toen ik nog op een flatje woonde en ze zelf niet had, ging ik rond deze tijd samen met een vriendin die ook een voorliefde voor deze plant had, een middag op stap. We belden dan aan bij mensen en vroegen heel bescheiden (of misschien was het wel heel brutaal!) of we soms een bloem mochten hebben om te drogen. Het is ons nog nooit overkomen dat er “nee” verkocht werd. We deden dit natuurlijk wel alleen bij mensen die veel bloeiende hortensia’s in de tuin hadden staan en niet bij iemand die net één struikje met 3 bloemen eraan had!

Het grote voordeel van de hortensia is dat je er lang plezier van kunt hebben. Je kunt ze namelijk prima drogen. Dan moet je ze rond deze tijd van het jaar plukken. Zodra het ’s nachts gaat vriezen, worden de bloemen bruin en heb je er niets meer aan. De bloemen voelen momenteel een beetje perkamentachtig aan en dat is de ideale pluktijd. Als je ze in de zomer plukt terwijl ze nog helemaal vers zijn dan verwelken ze binnen enkele dagen. Als je ze plukt, haal je de bruine blaadjes eraf en zet ze in een vaas met een laagje water. Je hoeft het water niet meer aan te vullen want de bloemen drogen vanzelf mooi in. Veel succes!

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.