Nog één keer 2017, in 745 woorden

Het jaar 2018 is alweer 3 dagen oud. Babbels en Brabbels wenst iedereen een gelukkig, vredig, goed, gezond, inspirerend en liefdevol 2018. Als je aan het begin van een nieuw jaar staat, denk je vaak “wat is er het afgelopen jaar toch allemaal gebeurt?” Daarom in 745 woorden nog een keer een terugblik op 2017.

Helaas vallen er ook in 2017 veel doden bij bomaanslagen en zelfmoordaanslagen. Het begint al in de nieuwjaarsnacht in Istanboel. Later dit jaar onder andere in Amerika, Irak, Afghanistan, Jeruzalem, Egypte, Londen, St. Petersburg, Stockholm, Parijs, Barcelona en Syrië.

Bij de Oscar uitreiking wordt er flink geblunderd. In eerste instantie wordt de film La La Lande uitgeroepen tot winnaar van de beste film. Na enkele ogenblikken blijkt dat er een stomme fout is gemaakt en dat de film Moonlight de beste is.

Het is ook het jaar van de verkiezingen. In Amerika was Donald Trump in november 2016 gekozen tot nieuwe president. Zijn inhuldiging vindt in januari 2017 plaats en hij neemt verschillende maatregelen die niet overal gewaardeerd worden zoals het opzeggen van het klimaatakkoord van Parijs. Zijn slogan is: “America First”. In Nederland wordt Arjan Lubach wereldwijd bekend met zijn parodie hierop. In Nederland verliest de VVD weliswaar bij de verkiezingen maar blijft de grootste. De PvdA verliest flink en wil niet meeregeren. Vlak voor de verkiezingen krijgt Nederland te maken met een rel met Turkije waarbij een Turkse minister het land wordt uitgezet. De kabinetsformatie duurt deze keer wel heel erg lang. Uiteindelijk komt er een nieuw kabinet met VVD, D66, CDA en Christen Unie. In Frankrijk wint de 40-jarige Emmanuel Macron. Minstens even bekend wordt zijn vrouw Brigitte die 24 jaar ouder is en er nog superslank uitziet (ik zou dan ook graag haar dieet willen hebben). In Duitsland verliest bondskanselier Angela Merkel maar haar partij blijft toch de grootste. Wie het niet goed doet is Theresa May. Zij schrijft vervroegde verkiezingen uit en denkt deze met gemak te winnen, maar die ballon gaat niet op. De conservatieven verliezen de absolute meerderheid en moeten samen met een gedoogpartij. Niet handig met lastige Brexit gesprekken in het vooruitzicht!

Deze zomer staan er lange rijen op Schiphol en missen tientallen mensen hun vlucht. Dit klinkt mij niet vreemd in mijn oren. Mij overkomt het ook! Het team van Spoorloos wordt ontvoerd in Colombia. Gelukkig loopt deze ontvoering goed af. Een minder goed jaar is het voor Patricia Paay. Er lekt een seksvideo van haar uit. Bij een grote brand in een flat in Londen zijn 71 doden te betreuren. Twee Chinese panda’s worden uitgeleend aan Nederland en zijn te bewonderen in Ouwehands Dierenpark.

Twee 14-jarige meisjes, Romy en Savannah, worden ongeveer tegelijkertijd vermist. De gedachte heerst dat beide vermissingen met elkaar te maken hebben. Het gaat echter om een bizar toeval. De meisjes zijn vermoord. De verdachten zijn minderjarige jongens. Later in het jaar is Nederland anderhalve week in de ban van de vermissing van Anne Faber. Helaas wordt ook zij vermoord teruggevonden.

Op sportief gebied zijn het deze keer niet de heren die de show stelen op het voetbalveld. Nee, de dames worden deze zomer Europees Kampioen! Ajax doet het ook niet slecht: ze staan in de finale van de Europa League. Helaas verliezen ze van Manchester United. Feijenoord wordt na 18 jaar weer landskampioen en Tom Dumoulin wint de 100ste Giro d’Italia. Amsterdammers (en alle Nederlanders) zijn verbonden in het verdriet om twee Amsterdammers, voetballer Abdelhak Nouri, (die tijdens een wedstrijd een hartstilstand krijgt, dit wel overleefd maar hier blijvend hersenletsel aan overhoudt) en burgemeester Eberhard van der Laan die overlijdt aan de gevolgen van kanker.

De Spaanse regio Catalonië wil onafhankelijk worden en dit zorgt voor de nodige tweedeling. Noord Korea gaat door met het nemen van kernproeven. Er is onrust in Myanmar waar vele honderdduizenden Rohingya’s op de vlucht slaan. De orkaan Irma richt enorme schade aan op Sint Maarten. IS verliest steeds meer terrein, al zijn de problemen nog lang niet voorbij en de onderwijzers in het basisonderwijs gaan staken.

We hebben een wisselvallige zomer waarbij Nederland in de ban is van de schadelijke stof fipronil in eieren waardoor de schappen in de supermarkten in eerste instantie behoorlijk leeg zijn.

Nadat Harvey Weinstein beticht wordt van seksuele intimidatie wordt de hashtag Me Too in het leven geroepen waarin mannen en vrouwen wereldwijd kunnen aangeven dat zij met seksuele intimidatie of aanranding te maken hebben gehad.

Koning Willem-Alexander wordt 50 en geeft een openhartig interview, waarin hij vertelt van het verdriet over de dood van zijn broer. Romantiek is er voor Dennis, een doodgewone jongen uit Lisse. Hij wordt prins omdat hij met een Maleisische prinses trouwt. William en Kate verwachten spruit nummer drie en Harry heeft eindelijk in de persoon van Meghan Markle, de liefde van zijn leven gevonden.

Dit was een greep uit het nieuws van 2017. Op naar een vreedzaam 2018!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.