Munt, een geneeskrachtig, rustgevend en lekker kruid

Mijn oma gebruikte munt vroeger al heel veel. De laatste jaren is deze enigszins in de vergetelheid geraakte plant weer helemaal terug van weggeweest. Niet in de laatste plaats doordat het drinken van verse muntthee helemaal “in” is. Het is bovendien ook goedkoop. Wanneer je een muntplantje koopt en je zet deze in de tuin dan woekert hij zich snel voort. Je kunt munt ook in een pot op je balkon zetten.  Munt zorgt voor een goede spijsvertering, is goed voor je maag en darmen en heeft een kalmerend effect. Dus gebruiken! Onderstaand 10 tips wat je allemaal met munt kunt doen.

Verse muntthee is heerlijk. Doe een paar muntblaadjes in een glas, kokend water erop en even laten trekken. De zoetekauw onder ons kan er eventueel honing bij doen. Wil je liever een gewoon kopje thee? Ook dan is het lekker om een enkel blaadje munt in je kopje te doen.

Een paar blaadjes munt in een kan met water zorgt voor een verfrissende smaak

Lekker in een fruitsalade. Een dessert maak je af door er ter garnering een takje munt op te doen.

Heb je hoofdpijn? Pluk een paar blaadjes munt en wrijf hiermee over je voorhoofd.

Last van verkoudheid en vastzittend slijm? Doe wat munt in een kom met kokend water en adem de damp in.

Ben je gestoken door een insect of heb je last van jeuk? Wrijf de plekken in met een muntblaadje.

Last van slapeloosheid? Neem voor het slapen een kop warme melk met een paar muntblaadjes erin en drink dit langzaam op. Je zult zien dat het rustgevend werkt.

Vliegen en muggen houden niet van munt. Heb je last van fruitvliegen? Strooi een paar blaadjes munt over het verse fruit. Ook luizen houden niet van munt. Daarom werd de hoofdhuid van kinderen vroeger met munt ingewreven om ervoor te zorgen dat de luizen wegbleven.

Afvalcontainers kunnen soms behoorlijk stinken. Zeker in deze tijd van het jaar. Gooi wat takjes munt in de container. Doordat munt een sterk ruikend kruid is worden onaangename geuren geneutraliseerd.

En last but not least. Wanneer je last hebt van een slechte adem, kauw dan op wat muntblaadjes.

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.