Muggenbeten, hoe voorkom je ze?

Het is een prachtige zomeravond. Een van de weinige, mooie avonden dat je tot laat nog buiten kunt zitten. Maar in plaats van lekker te genieten, zit je je wezenloos te ergeren aan het gebrom en gezoem van vliegen en muggen om je heen. En nog erger: de stekende muggen. Muggen zijn actiever in de schemering dan wanneer de zon schijnt. Toch maar een lange broek en vestje aan? Of zijn er andere opties? Wij zetten het een en ander voor je op een rijtje.

Zelf heb ik het meeste baat bij Deet, een insectwerende spray. Wanneer ik dit spuit blijven de muggen op afstand. Deet wordt ook geadviseerd wanneer je naar verre landen reist waar een risico op malaria, gele koorts en knokkelkoorts bestaat. Geschikt dus voor ver weg en dichtbij.

Heb je geen Deet in huis dan kun je ook azijn op je armen en benen doen. Ruikt wel niet zo lekker maar beter dan gestoken te worden.

Ik doe vaak citroenwaxinelichtjes aan. Insecten zijn niet bepaald gecharmeerd van de geur hiervan. Je kunt ook een vuurkorf aansteken. Muggen houden niet van open vuur.

Muggen kiezen hun slachtoffer uit op lichaamsgeur. Zit er iemand naast je wiens lichaamsgeur aantrekkelijker is voor de mug, dan is dat prettig voor jou want dan steekt hij je buurman of buurvrouw die dan een anti-muggenmiddel voor jou is. Helaas is dat bij mij niet het geval. Ik schijn aantrekkelijk te zijn voor muggen en daar ben ik niet blij mee!

Tot slot nog een paar tips uit de “oude doos”. Zet een ventilator neer, want muggen houden niet van wind. Zet een citroengeranium, een Afrikaantje, een muntplant of lavendelplant op tafel. Ook daar houden muggen niet van.

Muggen houden van stilstaand water. Zorg er dus voor dat er na een fikse regenbui geen water blijft staan in een dakgoot, bloembakken, regenton (zonder deksel). Het Zuiden van het land werd onlangs na de enorme regenoverlast nog eens extra geplaagd door de muggen.

Tot slot: het is moeilijk maar probeer niet te krabben als je gestoken bent. Voorzichtig een washandje met ijsklontjes erin op de muggenbeet leggen is verstandiger. Andere tips uit de “oude doos” zijn azijn, tandpasta, of een muntblaadje erop!

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.