Leuke herfstvakantietip

Mocht je in de herfstvakantie een dagje uit willen dan is Den Bosch een echte aanrader. Deze Brabantse hoofdstad staat dit jaar helemaal in het teken van Jeroen Bosch, die hier 500 jaar geleden overleed. Zelfs tijdens de Binnendieze Vestingroute worden er in het donkere Hellegat beelden van kunstwerken van deze Bossche schilder getoond. Je moet er wel snel bij zijn want na de maand oktober begint de winterstop voor deze vaartochten. Het is echt de moeite waard. Je vaart niet alleen onder de stad door maar al varend legt de open boot, waar ongeveer 12 mensen in kunnen, aan bij Bastion Oranje voor een bezoek aan het ondergrondse museum. Er is daar een middeleeuws kanon te zien en een uitgegraven rondeel. Ga je niet met de boot dan kun je het museum ook bezoeken. De toegang is gratis. De kosten van de boottocht, die ongeveer anderhalf uur duurt, bedragen 8 euro per persoon.

Wat ook heel leuk is, is de Raadskelder onder het Stadhuis op de Markt. In het winkeltje waar ook souvenirs te koop zijn kun je een virtual reality tour maken door de Tuin der Lusten, één van de beroemdste schilderijen van Jeroen Bosch. Deze “reis”  duurt ongeveer 10 minuten en kost 3,50 euro. Je kunt hier gewoon binnenlopen en hoeft niet van te voren te reserveren. Echt heel bijzonder.

En natuurlijk is er nog het Jheronimus Bosch Art Center waar reproducties op ware grootte van de schilder te zien zijn. In het gebouw kun je met de lift naar boven waar je een prachtig uitzicht over Den Bosch hebt.

Den Bosch verlaat je niet zonder de prachtige Sint-Jans Kathedraal bezocht te hebben. In dit speciale jaar kun je hier tot en met 30 oktober onder leiding van een gids een “Wonderlijke Klim” maken waarbij je op 25 meter hoogte de zesennegentig prachtige uit natuursteen gehouwen luchtboogbeelden kunt zien.

Als je besluit om een dagje naar Den Bosch te gaan ga dan wel op een donderdag, vrijdag of zaterdag. Dan is er ’s avonds op de Markt een speciale lichtshow Bosch by Night. Daarover de volgende keer meer.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.