Leuk tip voor de krokusvakantie

Deze week krokusvakantie? Een leuke en leerzame tip is om met (klein-) kinderen naar het Museum BroekerVeiling te gaan. Op deze plek is in 1887 het veilen van groenten bij afslag ontstaan. De Broeker Veiling was één van de 11 doorvaargroenteveilinghuizen, die er ooit is geweest in Noord Holland. Als laatste overgebleven is dit huis in 1973 omgezet in een museum.

In het gebouw “De Toekomst” worden presentaties en exposities gehouden. Je leert hier hoe vroeger de tuinders met hun akkerschuitje naar ver uiteen liggende eilandjes voeren en met baggeren, zwoegen, kloeten en ploeteren een schamele kost verdienden. Als je verder rondkijkt zie je een openluchtmuseum met een palingrokerij, een smederij en een damschuit. Met een damschuit werden destijds de afgeslagen groenten en dan met name de groenten die langere tijd houdbaar waren, zoals kool, bieten, uien, wortelen en aardappelen, naar Alkmaar en Amsterdam vervoerd. In de overdekte kijk/wachthal krijg je een indruk van de enorme bedrijvigheid van de tuinders, van de handelaren en van de keurmeesters die bij het veilingwezen betrokken waren.

??????????????

??????????????

Een van de hoogtepunten is het inwijden in de geheimen van het veilingwezen. Dit gebeurt door 2 meisjes in klederdracht met een vlotte babbel. Na uitleg en even oefenen mag je in het echt de knoppen bespelen en bieden op groenten en fruit dat per boot wordt aangeboden. Wel uitkijken. Het veilen gebeurt door middel van afmijnen. Er wordt een prijs genoemd die middels een klok omlaag gaat. Drukken op een knop stopt de klok. Druk je te snel dan betaal je teveel en als je te langzaam drukt dan kun je pech hebben en gaan de waren naar iemand anders.

Ook leuk is om met een boot door het “Rijk der Duizend Eilanden” te varen. Interessant om de verhalen van vroeger van de schipper te horen. Het koude weer hoeft je niet tegen te houden want bij slecht weer is er een gesloten, verwarmde boot!

scannen0092

scannen0104

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.