Last van een slechte adem? Peterselie kauwen!

Het wordt wel het bekendste kruid genoemd. Of je hem nu op je balkon hebt staan, of in de tuin. Een plantje peterselie groeit en bloeit, vooral in deze tijd van het jaar. Wie kent niet de toef peterselie als garnering op je bord tomatensoep? Staat leuk, maar weet je ook dat er zoveel vitamines in zitten? Dus niet laten liggen, maar opeten! Heb je toevallig teveel knoflook gegeten en ruik je niet al te fris uit je mond? Kauw op een toef peterselie en je kunt weer rustig tegen iemand praten zonder dat je gesprekspartner een stap naar achteren doet om maar geen getuige te hoeven zijn van jouw onwelriekende adem. Hoe dat komt? Peterselie bevat veel chlorofyl en dat heeft weer een sterke antibacteriële werking. Wil je afslanken? Peterselie heeft een vochtafdrijvende werking.

Maar er is zoveel meer waardoor je aan de peterselie zou moeten. Er zit niet alleen veel vitamine C in peterselie maar ook de vitamines A, B en K (goed voor je botten) zijn in ruime mate aanwezig. Maar dat is nog niet alles. Peterselie bevat calcium, magnesium, foliumzuur en bètacaroteen. Dat laatste helpt tegen veroudering en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Heb je last van bloedarmoede? Aan de peterselie want daar zit behoorlijk wat ijzer in!

De goede eigenschappen van peterselie zijn al heel lang bekend. Zo gebruikten de Grieken het eeuwen geleden al als geneeskrachtig kruid dat kracht en weerstand bood bij maag- nier- en blaasaandoeningen. Ook zou het de stofwisseling stimuleren. Had er vroeger iemand een blauwe plek? Verse peterselie erop en daarover een verband. De blauwe plek verdween niet als sneeuw voor de zon, maar zorgde er wel voor dat hij sneller verdween. Mijn oma deed een paar takjes peterselie in een kopje met kokend water. Nadat dit afgekoeld was, depte ze haar ogen hiermee. Zij had het idee dat ze dan beter kon zien. Niet alleen haar ogen depte ze hiermee, ook haar gezicht. Want dat moest weer voor een mooie teint zorgen! Als ik als kind gestoken werd door een insect deed oma dit mengsel op de zere plek. Overigens houden vliegen niet van peterselie. Heb je een pot peterselie in de keuken staan, dan zijn daar geen vliegen te vinden. Last van een hoge bloeddruk? Driemaal per dag een beker met warm water met daarin 40 gram peterselie opdrinken.

Toch kan niet iedereen onbeperkt aan de peterselie. Ben je zwanger, dan kun je rustig een takje peterselie kauwen, maar niet te veel. Het kan namelijk het samentrekken van de baarmoeder stimuleren. Door de hoeveelheid oxaalzuur moeten mensen met nierproblemen ook opletten. Maar dit geldt alleen bij het nuttigen van (te) grote hoeveelheden. Een takje mag, maar geen handen vol per dag. En wie je ook geen peterselie mag geven? Papegaaien, die kunnen er echt niet tegen!

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.