Last minute kerststress, zo vermijd je het!

Over een week is Kerstmis 2017 alweer voorbij en kijken we uit naar Oud en Nieuw. Maar voordat het zover is gaan we eerst nog genieten van de kerstdagen. En dat moet het worden. Genieten en geen stress! Niet blij zijn als die dagen weer voorbij zijn, nee genieten van de momenten en van elkaar. Krijg jij eters dit jaar met kerst? En wil je zoveel mogelijk stress voorkomen? Dan heb ik hier wat tips voor je!

Meestal heb je aan je kerstdiner familie en/of goede vrienden zitten waarvan je wel weet wat ze wel of niet lusten, maar vraag voor alle zekerheid even of zij bijzondere dieetwensen hebben. Ben je een ster in het koken? Dan heb je vast al je favoriete gerechten een keer uitgeprobeerd. Doe het uitproberen niet met de kerst want dat geeft alleen maar stress. Ben je geen held in de keuken? Niet getreurd. De supermarkten hebben allerlei heerlijke kant en klaar gerechten, die je alleen maar in de oven hoeft te schuiven.

Maak een boodschappenlijstje van alles wat je nodig hebt en zorg ervoor dat je de wijnen, frisdranken, water vast een paar dagen van te voren koopt evenals andere dingen die goed blijven zoals koffie, thee, suiker, meel, koek en snoep.

Maak alvast een keuze welk tafelkleed je wilt gebruiken en welke tafelversiering. Gebruik je kaarsen of waxinelichtjes? Gebruik je servetten die bij het tafelkleed horen of koop je papieren kerstservetten?  Dit alles kun je nu al kopen. Maak je een tafelschikking of mag iedereen gaan zitten waar hij of zij wil? De tafelschikking kun je op je gemak al maken.

Gebruik je zilveren bestek? Poets dit een dezer dagen. Dan ligt het alvast klaar. Ik heb een tante die vroeger het zilveren bestek altijd poetste op de dag dat zij bezoek ontving. Het gevolg was dat ze doodmoe aan de mooi gedekte tafel met prachtig gepoetst tafelzilver zat! Heb je je mooiste glazen en servies alweer een tijd geleden gebruikt? Zorg er nu vast voor dat alles schoon en glanzend is.

Als je soep wilt maken, bedenk dan dat je dit gemakkelijk twee dagen van te voren kunt doen. Het is algemeen bekend dat soep vaak de volgende dag lekkerder is dan de dag waarop je ze maakt. Wel goed koel bewaren!

Tot slot. Het gaat om de gezelligheid. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf klaar te maken. Als je als voorafje een lekkere paté koopt en deze serveert met vers geroosterd toast heb je een heerlijk voorgerecht dat niet veel werk is. Want het is niet de bedoeling dat jij uren lang in de keuken staat terwijl je bezoek gezellig aan tafel zit te keuvelen. Ook jij moet van het kerstdiner kunnen genieten!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.