Koffer kwijt na een vliegreis. Wat nu?

Het zal je maar gebeuren. Je staat op de luchthaven maar je koffer is niet aangekomen. Toen wij onlangs op de bruiloft in Italië waren overkwam dat twee bruiloftsgasten. Nou, ik moet er niet aan denken dat mijn koffer met de nieuwe jurk, speciaal aangeschaft voor de gelegenheid, niet zou zijn aangekomen. Wel heb ik het idee dat mannen hier relaxter onder zijn dan vrouwen, maar toch. In dit geval waren beide mannen al een aantal dagen eerder gearriveerd. Zonder koffers. Op de luchthaven hoorden ze dat de koffers met een latere vlucht zouden aankomen en werden nagezonden. Dat gebeurde pas dagen later. Het is altijd balen. Ga maar bij jezelf na. Schoon ondergoed, een schoon T-shirt, je tandenborstel. Handdoeken en badschuim is niet het probleem want die krijg je wel in het hotel.

De heren belden elke dag hoe het er voor stond en hadden nog de hoop dat de koffers met hun kostuums erin op de ochtend van de bruiloft zouden aankomen. Uiteindelijk werd dat precies 1 dag na de bruiloft. Maar dan zie je weer hoe hulpvaardig bekende en onbekende gasten zijn door spontaan kleding uit te lenen, zodat beiden niet in hun polo op de bruiloft hoefden te verschijnen!

Zelf hebben we het ook een keer meegemaakt toen we een rondreis door Zuid-Afrika maakten. Al onze koffers waren meegekomen behalve die van onze jongste. Het is altijd een heel gedoe want je moet op de luchthaven eerst allerlei formulieren invullen en ook de adressen waar de koffer naar toe gestuurd kan worden. Het eerste wat we toen aangeschaft hebben was een tandenborstel en schoon ondergoed. Toen de koffer er na 1 dag nog niet was hebben we ook nieuwe T-shirts gekocht. Ik herinner me nog dat we in een klein plaatsje verbleven, waar nou niet bepaald veel keuze was. Zoonlief was dan ook reuze blij toen zijn koffer na 2 dagen, juist toen we ergens in de middle of nowhere vertoefden, bezorgd werd!

Sinds die tijd neem ik altijd mijn tandenborstel, een setje extra ondergoed en extra kleding mee in mijn handbagage. Kan ik in ieder geval de eerste dag vooruit.

Wat moet je doen als je koffer niet is meegekomen?

Ga met je bagagesticker die op je vliegticket of boardingpass geplakt is bij het inchecken naar de bagageservicebalie op de luchthaven. Daar moet je een PIR- formulier (Property Irregularity Report) invullen. Vraag hier wel een kopie van voor je eigen administratie. Op dit formulier staat een dossiernummer waarmee je zelf de status van je vertraagde bagage kunt volgen. Na de benodigde administratieve handelingen kan er vervolgens door de luchtvaartmaatschappij worden gezocht naar de bagage. Zij moeten er voor zorgen dat je koffer aankomt op het door jou opgegeven adres. Je hebt overigens wel recht op een schadevergoeding. Uiteindelijk heb je toch de nodige kosten voor toiletartikelen en kleding moeten maken. Hiervoor moet je binnen 21 dagen na het ontvangen van je koffer een brief sturen naar de luchtvaartmaatschappij. De vergoeding hangt af van het aantal dagen dat je je koffer hebt moeten missen. Kijk hiervoor in het Verdrag van Montreal en het Verdrag van Warschau. In deze verdragen is vastgelegd hoeveel vergoeding een luchtvaartmaatschappij per kilo bagage moet vergoeden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.