Wat is er niet leuker dan op een koude winterdag koekjes maken? Ik ga voor kletskoppen. Deze flinterdunne, knapperige lekkernij is reuze makkelijk klaar te maken en ze zijn heerlijk. Je kunt ze natuurlijk op elk moment van de dag nemen, maar ze zijn ook erg lekker om na een etentje als friandise bij de koffie of thee te serveren. En ik kan je vertellen dat onze vrienden de chocolaatjes en andere lekkernijen lieten staan en zich tegoed deden aan de kletskop. Ook als toetje met een bolletje ijs is de kletskop niet te versmaden.
Wat heb je nodig?
60 gram zachte boter
150 gram (licht) bruine basterdsuiker
50 gram bloem
een halve theelepel kaneel
een snufje zout
25 gram geschaafde amandelen
eventueel 1 à 2 eetlepels water
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de geschaafde amandelen in een droge koekenpan en rooster ze gedurende 2 à 3 minuten. Daarna hak je ze grof.
Doe de zachte boter in een kom, roer even door totdat de boter romig is en voeg basterdsuiker, kaneel en zout toe. Beetje bij beetje roer je er de bloem doorheen. Als de massa niet smeuïg is, doe er dan voorzichtig water bij totdat je een samenhangende massa hebt. Tot slot gaan de amandelen erbij.
Leg bakpapier op een bakplaat en maak kleine balletjes van het deeg (niet groter dan een theelepel). Laat wel wat ruimte tussen de ballen (ongeveer 8 centimeter), want ze worden plat. Vervolgens bak je ze in ongeveer 7 minuten bruin. Ze zijn dan nog heel zacht. Laat ze buiten de oven afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze gemakkelijk van het bakpapier afhalen. Smullen maar!
Leave a Comment