Een gezond medicijn bij griep en verkoudheid? Kippensoep!

Vorige week schreef ik dat wanneer de temperatuur daalt,  je ook sneller verkouden kunt worden (http://babbelsenbrabbels.nl/bij-het-vallen-d…kwalen-verzwaren/). Wist je dat kippensoep  een prima medicijn is bij griep en verkoudheid?  Ik hoorde dit van verschillende kanten, zoals laatst toen  ik op een lezing over gezond eten was. Een paar dagen later was ik op een feestje en daar vertelde een van de aanwezigen dat zij voor haar dochter, die grieperig was, kippensoep gemaakt had. En een vriend die jaren op Aruba gewoond heeft, vertelde dat wanneer je daar ziek was er een kip geslacht werd en je net zo lang kippensoep voorgeschoteld kreeg totdat je weer helemaal opgeknapt was!

Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij het koken van kip een stof vrijkomt die ons immuunsysteem helpt en ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is kippensoep als je misselijk bent goed te verdragen. De Joodse gemeenschap is overtuigd van de geneeskrachtige werking van kippensoep en noemt de soep zelfs Joodse penicilline. Wel 2 x per dag een kop soep of bouillon nemen! Ook de botten van de kip zijn gezond. Daarom het recept van een kippensoep die je op twee verschillende manieren kunt klaarmaken.

Wat heb je nodig?

1 kip

2 liter water

1 ui

1 prei

2 tenen knoflook

1 klein pepertje (alleen als je van pittig houdt)

2 winterpenen

1 theelepel vers gemalen peper

zout (naar eigen smaak)

½ bosje selderij

½ bosje peterselie

2 laurierblaadjes

Wat moet je doen?

Kippensoep, 23 februari 2016 004

 Maak alle ingrediënten schoon, snijd de groenten in grove stukken en zet alles op het vuur. Na 2 uur is de kip gaar. Je haalt de kip en de groenten uit de pan en snijdt het vlees in kleine stukjes. Zeef de bouillon, voeg de stukjes kip toe en strooi er tot slot verse peterselie over.

Wil je er alles uithalen? Bewaar dan de fijngesneden stukken kip afgedekt in de koelkast. De botten van de kip (dikke botten in stukken knippen) doe je weer in de pan en laat deze nog minimaal 2 uur trekken. Op een koele plaats een nacht laten staan. Vervolgens zeef je de bouillon (eerst een beetje warm maken). Dan verwarm je de gezeefde bouillon en voegt de fijngesneden kip toe. Als de soep bijna warm is strooi je er wat verse peterselie over.

Wil je een wat gevuldere soep, dan kun je naar eigen smaak vermicelli, prei of soepgroenten toevoegen.

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.