Kerststukken anno 2017. Zonder plastic rood-witte paddenstoel?

De rood-witte veelal van plastic gemaakte paddenstoel. Vroeger kon je je geen kerststuk voorstellen zonder zo’n exemplaar tussen het dennengroen. Soms één grotere, soms een drietal kleinere die bij elkaar gegroepeerd waren. De dennenappel ontbrak niet in het stuk, evenals een kaars. Als de Kerst voorbij was, haalde je de paddenstoel uit het groen en bewaarde je deze tot volgend jaar. Tijden veranderen. Tegenwoordig zie je veel meer natuurlijke materialen tussen het groen. De dennenappel is gebleven, maar je ziet ook veel meer andere dingen tussen het groen, zoals kaneelstokjes, kastanjes, eikeltjes en heel simpel, een gewoon takje of stukje hout. En natuurlijk ontbreken de kerstballen niet in het kerststuk anno 2017!  Zelf kerststukjes maken is gezellig werk en het bespaart ook nog eens geld. Ik ben er niet echt goed in, maar zelfs mij lukt het wat simpele exemplaren te maken!

Wat heb je nodig?

plantenpotjes of schaaltjes

oase

kerstballen

dennenappels

kaneelstokjes, strikken of iets anders naar eigen smaak

nobilis takken

mos

eventueel wat takken conifeer, een paar takken eucalyptus, tillandsia mos of kunstsneeuw

tang

lijmpistool

krammetjes of draad

Wat moet je doen?

Ga in de herfst als het een dag mooi weer is, het bos in en zoek alvast dennenappels in allerlei soorten en maten. Wat je ook van te voren kunt doen is kijken wat voor schaaltjes of potjes je zelf nog hebt staan. Anders kun je voor een paar euro bij de Action leuke schalen en potjes kopen. Hier kun je ook goedkoop slagen voor oase, een lijmpistool en kerstballen in allerlei soorten en maten. Voor de nobilis takken, het mos en een paar takken eucalyptus kun je bij een tuincentrum bij je in de buurt terecht. Laat de oase een nacht in een emmer water staan. Snijd de oase op maat in je pot en zorg ervoor dat de oase minstens 2 centimeter boven de rand uitsteekt. Haal de hoeken er af.

Vervolgens knip je takken van de nobilis en haal de onderste naalden eraf.  Je kunt nu de onderkant van de oase gaan bedekken met nobilis. Heel belangrijk hierbij is dat de takken allemaal even lang zijn zodat je niet een heel lang en een heel kort stuk krijgt. Werk van onder naar boven. Eventueel kun je nobilis afwisselen met een paar takjes conifeer en/of eucalyptus. Als het stuk oase is bedekt en mooi rond is opgevuld begint het leukste werk, namelijk het versieren. Je kunt in het midden een iets grotere kerstbal plaatsen en bijvoorbeeld 3 kleinere kerstballen in een groepje aan de zijkant. Doe dit 3 keer en zet hier tussen dennenappels die je of met draad vastzet of met een lijmpistool. Je kunt het versieren naar eigen inzicht doen. Houd je van strikken? Dan kun je van mooi lint strikken maken. Een tip, houd het rustig en maak het vooral niet te vol. Ik vind het mooi om alles in 1 kleur te houden. Zelf vind ik de kleur wit mooi, maar ook goudkleurige ballen staan leuk. Rood doet het altijd goed. Kortom dit ligt aan je eigen smaak en interieur. De dennenappels kun je naturel houden maar ook wit, goud- of zilverkleurig spuiten. Doe er voor de finishing touch wat tillandsia mos tussen of strooi er wat kunstsneeuw over. Daarna wel even met een bus lijmspray erover sprayen anders valt de sneeuw eraf!

Heb je de smaak te pakken en wil je de kerstgedachte volgen maak dan een extra stukje en breng dit naar iemand die eenzaam is. Met een bezoekje en een kerststukje maak je een ander blij en heb jij dubbel voldoening van je werk!

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.