Kerststress, zo vermijd je het!

Sinterklaas is nog maar net het land uit of de winkels zijn weer helemaal in kerstsferen. Het ziet er altijd erg gezellig uit. Warm, sfeervol met mooie verlichting. Het lijkt wel of de winkels steeds vroeger beginnen met alles in gereedheid te brengen voor de Kerst. Dat terwijl wij in Nederland hier echt niet supervroeg mee zijn. In Amerika gaan ze na Thanksgiving (de vierde donderdag in november) al helemaal los voor de Kerst. Krijg jij eters dit jaar met Kerst? En wil je zoveel mogelijk stress voorkomen? Dan heb ik hier wat tips voor je!

Meestal heb je aan je kerstdiner familie en/of goede vrienden zitten waarvan je wel weet wat ze wel of niet lusten, maar vraag voor alle zekerheid even of zij bijzondere dieetwensen hebben. Ga vervolgens vast bekijken wat je wilt eten met de Kerst. Alle supermarkten waar je komt hebben al folders met recepten klaarliggen. Een keuze maken, kun je nu al doen. Wil je een nieuw recept uit proberen, maak het een dezer dagen een keer op proef. Is het niet zo lekker of is het veel meer werk dan het recept aangeeft dan kun je altijd nog wat anders proberen.

Als je een keuze hebt gemaakt wat je wilt eten, kun je nu alvast de wijnen kopen. Ook frisdranken en water kun je al inslaan. Dan hoef je niet meer vlak voor de Kerst met volle tassen te sjouwen.

Maak alvast een keuze welk tafelkleed je wilt gebruiken en welke tafelversiering. Gebruik je kaarsen of waxinelichtjes? Gebruik je servetten die bij het tafelkleed horen of koop je papieren kerstservetten?  Dit alles kun je nu al kopen. Maak je een tafelschikking of mag iedereen gaan zitten waar hij of zij wil? De tafelschikking kun je op je gemak al maken.

Gebruik je zilveren bestek? Poets dit een dezer dagen. Dan ligt dat alvast klaar. Heb je je mooiste glazen en servies alweer een tijd geleden gebruikt? Zorg er vast voor dat alles schoon en glanzend is.

Maak een boodschappenlijstje van alles wat je nodig hebt.

Soms kun je bepaalde boodschappen al ruim van te voren bestellen. Doe dit dan ook zodat je niet het risico loopt dat het de laatste dag uitverkocht is.

Koop een week van te voren alvast die dingen die goed blijven, zoals koffie, thee, suiker, meel enzovoorts.

Als je soep wilt maken, bedenk dan dat je dit gemakkelijk twee dagen van te voren kunt doen. Het is algemeen bekend dat soep vaak de volgende dag lekkerder is dan de dag waarop je ze maakt. Wel goed koel bewaren!

Tot slot. Het gaat om de gezelligheid. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf klaar te maken. Als je als voorafje een lekkere paté koopt en deze serveert met vers geroosterd toast heb je een heerlijk voorgerecht dat niet veel werk is. Want het is niet de bedoeling dat jij uren lang in de keuken staat terwijl je bezoek gezellig aan tafel zit te keuvelen. Ook jij moet van het kerstdiner kunnen genieten!

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.