Jongetjes met jurken aan? Te zien tijdens de expositie “Uit de Mode”

Een jongetje met een jurkje aan? Vanaf de tweede helft van de 16e eeuw tot aan het eind van de 19e eeuw was het helemaal niet vreemd om jongens en meisjes in de eerste jaren van hun leven een jurkje aan te trekken. Een eyeopener voor de vriendin die met mij de tentoonstelling “Uit de Mode” in het Centraal Museum in Utrecht bezoekt. “Ik heb nog een hele oude foto van mijn vader toen hij een klein kind was en hij droeg hier ook een jurkje.”

Hier zie je zo’n jurkje, compleet met roze strikken. Dit kledingstuk dateert van 1889 en werd vaak gedragen in combinatie met kniekousen en nette schoentjes.

Deze rijkelijk met bloemen gedecoreerde jurk met bijpassend tasje bewijst maar weer eens dat er ook vroeger op bijpassende accessoires werd gelet. Ook de schoentjes en de handschoentjes zijn in stijl.

De Franse modeontwerpster Jeanne Margaine Lacroix die van 1868 tot 1930 leefde zorgde in 1908 met deze jurk voor een internationaal schandaal. Dit zalmroze ontwerp zou te weinig aan de verbeelding overlaten! Inventief was zij wel: aan de binnenkant van de jurk zijn vier kleine gewichtjes bevestigd om ervoor te zorgen dat de stof recht naar beneden valt.

Flamboyant is deze japon van John Galliano van Christian Dior Couture uit 2002 met zijn extreem slanke taille, wijde mouwen en lange roklengte. Daarbij applicaties van linten en grote stenen.

Tja, en dan deze harige bol van Helen Price uit 2010. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan moet denken. Er gaan in het lichaam ogen, mond en een neus schuil. Ach, zo heeft ieder zijn eigen smaak. Feit is wel dat er heel veel mooie ontwerpen (onder andere van Iris van Herpen, Claes Iversen en Jan Taminiau) te bewonderen zijn tijdens de expositie die nog tot en met 22 oktober 2017 duurt.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.