Indrukwekkend. Een bezoek aan het Watersnoodmuseum

Toen ik een paar jaar geleden in New York bij Ground Zero stond waar de slachtoffers van 9/11 worden herdacht was ik onder de indruk van alles wat ik zag en van het verdriet dat je daar voelde. In Zeeland hebben we in 1953 een enorme watersnoodramp meegemaakt die 1836 mensen het leven kostte.  Om de herinnering aan deze ramp levend te houden is in 2001 het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geopend dat gevestigd is in de 4 caissons die werden gebruikt bij het dichten van het laatste dijkgat tijdens de ramp.

 

Onlangs bracht ik een bezoek aan dit museum. En net zoals bij Ground Zero was ik onder de indruk van de grootste naoorlogse natuurramp die Nederland trof in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.

 

 

Ook tienduizenden dieren verdronken. Daarnaast zorgde de ramp voor grote schade aan woningen en gebouwen en de infrastructuur. Ruim 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen.

 

 

 

 

In het museum vind je verhalen en foto’s van mensen die de ramp hebben meegemaakt. Je ziet hoe een huiskamer er anno 1953 uitzag en zijn er authentieke filmbeelden. Ook over de wederopbouw.

De lijsten met namen van slachtoffers is indrukwekkend. Jonge mensen, ouderen, kinderen.

Ik heb foto’s gemaakt waardoor je een impressie krijgt. Een bezoek aan het museum is niet alleen een aanrader voor volwassenen maar zeer zeker ook om met (klein-) kinderen te bezoeken.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.