Hugo, een warme, attente man

Het was afgelopen week weer feest in Amsterdam tijdens de Gay Pride, met als hoogtepunt de Canal Parade op zaterdag. Rond deze tijd moet ik altijd aan Hugo denken. Niet dat ik Hugo daar ooit gezien heb maar om de één of andere vage reden associeer ik Hugo met de Gay Pride. Hugo, één van de warmste en attentste mannen die ik ooit gekend heb.

We leerden Hugo kennen door zijn toenmalige partner. Twee volslanke heren, die al jaren samen waren, genoten van de goede dingen in het leven en voor elkaar bestemd leken. Helaas bleek dat voor de partner van Hugo niet te gelden, hij werd verliefd op een ander en het stel ging uit elkaar. Tot groot verdriet van Hugo die tot aan zijn dood altijd heeft gezegd dat deze man zijn grote liefde was.

We verloren elkaar een beetje uit het oog en het contact beperkte zich tot het sturen van de jaarlijkse kerstkaart. De kaart van Hugo was altijd met zorg uitgekozen  evenals de woorden die hij erop schreef.

Zo gingen de jaren voorbij. Hugo las in de krant dat mijn jongste geslaagd was voor zijn middelbare school. Prompt stuurde Hugo een kaart met een persoonlijke tekst naar de geslaagde. Hugo hoorde via via, dat wij opa en oma geworden waren. En ook op dit nieuws kwam er een lieve kaart van Hugo. Rond die tijd kwam ik een gemeenschappelijke vriendin tegen en de contacten tussen haar, Hugo en ons werden nieuw leven in geblazen.

De eerste keer dat we met zijn vieren afgesproken hadden en iedereen bij ons zou komen eten, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Hugo stond aan de deur. Achter een enorme bos bloemen kwam zijn stralende gezicht tevoorschijn. Hoewel ik Hugo nooit slank heb meegemaakt, was het woord “volslank” ook niet meer van toepassing. En wat zei Hugo lachend? “Ik ben wel een beetje meer Hugo geworden.”

Hugo, die jaren ambtenaar van de burgerlijke stand was. In die periode waren er nog centen. Hugo spaarde centen en iedereen die Hugo kende spaarde met hem mee. Want iedere keer als hij een bruidspaar in de echt verbonden had, kregen bruid en bruidegom een cent uit hun geboortejaar. Dat was Hugo. Attent ten voeten uit!

En toen. Vlak voordat we weer een nieuwe eetafspraak hadden, werd ik gebeld door Hugo. Hij had ernstige hartproblemen gehad en was nu weer herstellende. Het praten kostte hem hoorbaar moeite maar hij raakte niet uitgesproken over zijn grote liefde die hem zo goed verzorgd had en nog steeds deed. Helaas zette het herstel zich niet door en kwam Hugo te overlijden. Hij lag opgebaard in het huis van de liefde van zijn leven tussen enorme boeketten bloemen terwijl hij een glimlach rond zijn lippen had.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.