Het witte goud, de asperge, op traditionele wijze klaargemaakt

We zitten middenin het aspergeseizoen. Helaas, duurt het seizoen maar kort. Officieel is het op 24 juni (Sint Jan) alweer gedaan met deze gezonde lekkernij. Daarom moeten we er nu volop van genieten. Er zijn veel mogelijkheden met asperges. Je kunt er een heerlijke salade van maken, een hartige taart, soep en natuurlijke het aloude klassieke gerecht. Er is een tijd geweest dat ik de asperges met zalm serveerde, tegenwoordig gaan we gewoon weer voor het traditionele gerecht met ham, ei en een sausje!

Behalve dat asperges lekker zijn, zijn ze ook nog eens gezond en zitten er weinig calorieën in. Bovendien wordt er over asperges gezegd dat ze goed voor je hart zijn en ook nog eens anti-verouderend werken! Het antioxidant glutathione is hiervoor verantwoordelijk. Eten dus, die asperges! 

Wat heb je nodig?

DSC_0124

DSC_0122

Per persoon

7 asperges

2 plakken mooie slagersachterham

1 ½  ei

dunschiller

Voor de saus

150 gram roomboter

1 limoen of citroen

2 eidooiers

1 eetlepel warm water

staafmixer

Wat moet je doen?

DSC_0121

Asperges met dunschiller schillen vanaf de kop tot het einde. Het onderstuk is vaak houtachtig en moet dubbel geschild worden. De laatste 2 centimeter van de asperge afbreken. Dit stukje kan gebruikt worden voor de soep. In een grote pan de asperges liggend en onder water aan de kook brengen, 2 minuten koken. Warmtebron uitdoen  en asperges in het hete water ongeveer 10 minuten laten nagaren met deksel op de pan. Ondertussen eieren in koud water opzetten en 4 minuten laten koken, laten schrikken in koud water en pellen. Ham en ei in fijne stukjes snijden. De roomboter smelten, heet maar niet bruin laten worden. Eidooiers met staafmixer opkloppen, de eetlepel warm water erbij en een theelepel citroensap. Vervolgens straalsgewijs de hete boter toevoegen tot lobbige saus ontstaat.

Bord opmaken en smullen maar!

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.