Het Meduceum, een interessante aanrader

Open de krant en je vindt wel een artikel dat gewijd is aan de zorg. Zorg voor ouderen, medische zorg of zorgverzekering. Zorg is hot. Zorg verandert en ontwikkelt zich.

Een interessant beeld over de ontwikkeling van de medische zorg vind je in het Belgische Turnhout. Het Medisch Educatief Museum, kortweg Meduceum, vertelt de rijke geschiedenis over de zorg van zieken. Het medisch materiaal dat werd bijeengebracht door gasthuiszuster Alena tijdens haar loopbaan in het Turnhoutse Sint-Elisabethziekenhuis geeft een mooi beeld van de zorg voor zieken en de strijd tegen ziekten.

Oude medische apparatuur en instrumenten laten zien hoe het er vroeger aan toeging.

DSCN6102

Een klein bed waar je gelijk in vastlag, bijvoorbeeld na een oogoperatie

DSCN6104

Had je hulp nodig en wilde je iemand roepen, dan gebruikte je deze koperen bel

DSCN6101

Allerlei oogheelkundige instrumenten waaronder een passer voor het meten van scheelheid

DSCN6106

De couveuse van vroeger

DSCN6083

Een echte medicijnkar

DSCN6077

En wat te denken van deze rolstoel? De rolstoel anno 2016 lijkt me iets comfortabeler zitten!

Zeg je Meduceum dan zeg je ook dr. Paul Janssen, ereburger van Turnhout en grootste Belg ooit na Pater Damiaan. Paul Janssen is de zoon van een arts. Door het jong overlijden van zijn zusje is hij gefascineerd door de geneeskunde. Hij studeert niet alleen medicijnen, maar ook chemie, biologie, fysica en farmacologie. Hij is wetenschapper. Op zevenentwintigjarige leeftijd sticht hij zijn eigen bedrijf Janssen Pharmaceutica in Beerse. Medicijnen ontwikkelen, dat was zijn streven. Daktarin tegen huidaandoeningen en Imodium tegen diarree. Bijna honderd medicijnen zijn door Janssen ontwikkeld. Het Belgische concern maakt nu deel uit van Johnson & Johnson.

Het Meduceum is onder leiding van een gids op afspraak in groepen van minimaal 10 personen te bezoeken. Reserveren kan bij de dienst toerisme Turnhout: www.toerismeturnhout.be, of telefonisch onder nummer: 0032 14443355.

Kosten gids 55 euro, bezoeker 3 euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 236 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.