Vroeger wanneer we thuis worteltjes aten zei mijn moeder altijd: “Voldoende wortels eten want dat is goed voor je ogen.” Ze had gelijk want in een wortel zit vitamine A. Dit helpt je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Heb je een tekort aan vitamine A dan kun je last krijgen van droge ogen en nachtblindheid. Helaas veel wortels eten zorgt er niet voor dat ik mijn leesbrilletje niet meer nodig heb want je oogsterkte kun je niet verbeteren door veel wortels te eten. Behalve vitamine A, bevatten wortels ook onder andere vitamine B en E en mineralen zoals calcium, natrium en fosfor.
Nu we weer middenin het barbecue seizoen zitten heb ik een recept van een wortelsalade die eigenlijk iedereen lust. Door de rozijnen die er in zitten zijn kinderen er ook dol op. En het is heel gemakkelijk klaar te maken.
Wat heb je nodig?
1 zakje geraspte wortels of 1 grote winterwortel die je zelf schilt en raspt. Ik heb een zakje van 2 ons genomen. Dit is iets minder dan 1 geraspte winterwortel.
1 flinke hand rozijnen
1 flinke hand walnoten
je eigen favoriete sladressing
Wat moet je doen?
Rooster de walnoten gedurende enkele minuten in een pan. Doe de sladressing met de geraspte wortels en de rozijnen in een schaal en voeg hier de nog warme walnoten aan toe. Even goed door scheppen en eet smakelijk!
Zelf maak ik sladressing als volgt:
1 eetlepel balsamico azijn
2 eetlepels azijn
1 theelepel honing
1 theelepel mosterd
6 eetlepels olijfolie
een paar flinke draaien aan de pepermolen
wat fijngesneden bieslook.
Meestal is deze sladressing voldoende voor 3 keer.
Leave a Comment