Het internationale jaar van de Boon

Vroeger maakte mijn moeder ’s winters regelmatig een schotel van bruine bonen met uitgebakken spekjes en uien. Heerlijk, was dat! Jarenlang heb ik eigenlijk niet veel met bonen gedaan. Ik heb wel altijd potjes bruine bonen of witte bonen in tomatensaus staan voor het geval ik alleen thuis ben en weinig tijd/zin heb om te koken. Dan hoef je alleen maar een potje te warmen, sla erbij en je eet in notime toch een gezonde maaltijd. De laatste jaren is de boon bezig met een rentree.

En het jaar 2016 moet het helemaal worden voor deze peulvrucht. De Verenigde Naties heeft 2016 namelijk uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon met als doel de boon te promoten. Bonen zijn gezond, lekker, rijk aan voedingswaarde doordat ze boordevol eiwitten, ijzer, vitaminen en aminozuren zitten. Onderzoek heeft aangetoond dat ze cholesterol verlagend werken en ze zijn bovendien een goede vleesvervanger. En niet te vergeten zijn ze ook nog onontbeerlijk als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst.

Allemaal redenen om met zijn allen aan “de boon te gaan”. Ik heb deze hummus klaargemaakt. Lekker bij de lunch op een snee vers bruinbrood, maar ook als borrelhapje met komkommer, wortel etc.

Wat heb je nodig?

Hummus, 16 februari 2016 005

1 blikje kikkererwten (ongeveer 300 gram)

5 eetlepels sesamzaad

2 teentjes knoflook

1 eetlepel Griekse yoghurt

2 eetlepels olijfolie extra vierge

3 eetlepels citroensap

verse peper (uit de molen)

klein beetje paprikapoeder

2 eetlepels peterselie

staafmixer

Wat moet je doen?

Hummus, 16 februari 2016 008

Strooi de sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie of boter en rooster ze in circa 1 minuut goudbruin op middelhoog vuur. Schud de pan regelmatig zodat de sesamzaadjes gelijkmatig bruin kleuren. Zodra ze goudbruin zijn haal je ze uit de pan, zodat ze kunnen afkoelen. Doe de kikkererwten samen met 3 eetlepels van het vocht met de yoghurt, de knoflook en de olijfolie in een kom. Pureer dit met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg vervolgens de sesamzaadjes de peterselie en het citroensap toe. Nog even kort pureren. Naar eigen smaak peper en paprikapoeder toevoegen. Garneren met een beetje peterselie en paprikapoeder.

Je kunt de hummus ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.