Het alledaagse leven in de USA. Zijn er verschillen met Nederland?

Vorige week schreef ik over de verschillen tussen een restaurantbezoek in de USA en Nederland. Maar er zijn meer, veelal kleine, dagelijkse verschillen. Leuk om op een rijtje te zetten.

Amerika is het land van de fooien en niet alleen als je uit eten gaat. De taxichauffeur en de jongen die je koffer sjouwt maar ook de kapper en de pedicure zien graag dat je hen van een “tip” voorziet. Overigens kun je een bezoek aan de pedicure en manicure zien als een bezoek bij ons aan een kapper waar je zonder afspraak terecht kunt. Vaak kun je voor een pedicure en een manicure bij één zaak terecht. Er is een rij met stoelen waar je aan je voeten geholpen wordt. Ben je klaar dan kun je plaatsnemen aan een tafeltje waar je handen onderhanden genomen worden. Bij het afrekenen wordt er discreet gevraagd of de fooi op de rekening mag of dat deze contant wordt gegeven!

Maar ook aan de kleine Amerikaantjes is gedacht. Er is dan ook een speciale stoel voor kinderen. De vraag is natuurlijk wel of kinderen het prettig vinden wanneer ze een half uur stil moeten zitten terwijl er aan hun voeten gefriemeld wordt!

Overal in Amerika kun je gratis gebruik maken van toiletten. Waar je ook bent, in praktisch alle toiletten kom je het bord “Employees must wash hands before returning to work” tegen. Het personeel mag dus niet met ongewassen handen na het toiletbezoek aan het werk! Overigens let Amerika goed op de hygiëne. Ga je naar de bios, bezoek je een theater of wil je lekker gaan shoppen in een grote shoppingmall? Bij binnenkomst kom je desinfecteerdispensers tegen waarmee je je handen kunt ontsmetten. “Blijf gezond, winkel langer”, staat er boven het apparaat bij het grote winkelcentrum.

Ook een leuke: de parapluhoezen die je bij binnenkomst in een supermarkt ziet. Wel handig. Het is mij in Nederland meermalen overkomen dat ik met een natte paraplu een winkel binnenkwam en mij een lichtelijk geïrriteerde blik van een verkoopster tegemoet kwam. Er zijn veel winkels die bij de deur een paraplubak hebben staan waar je je natte exemplaar in kunt stoppen. Maar het is mij ook weleens overkomen dat het erg hard regende en mijn paraplu bij vertrek foetsie was. Zo’n parapluhoes is nog niet zo’n gekke oplossing!

Amerikanen zijn erg klantvriendelijk. Als je iets gekocht hebt mag je je aankoop zonder opgaaf van reden binnen 30 dagen retourneren. Je krijgt dan gewoon je geld terug. Soms wordt hier wel misbruik van gemaakt. Zoals de klant die een grote bus verf kocht, een heel klein beetje nodig had, en de grote bus weer terugbracht onder het mom “het was niet de juiste kleur”.

Amerikanen willen dat je lang gezond blijft. Daarom kun je als 65-plusser gratis of voor een luttel bedrag, te denken valt aan 5 dollar per maand, fitnessen. De ziektekostenverzekering betaalt. En kun je ’s nachts niet slapen? Er zijn sportscholen waar je zelfs ’s nachts terecht kunt!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.