Help, ik heb griep. Wat nu?

We zitten op dit moment in Nederland midden in een griepepidemie. Dat houdt volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in dat er zich meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen melden bij de huisartsen van de peilstations. En dat gedurende twee weken achter elkaar. Inmiddels houdt de epidemie ons al twee maanden in zijn greep. Het is zelfs zo erg dat sommige schoolkinderen thuis moeten blijven omdat de leerkrachten door de griep geveld zijn. Griep komt in de winter vaker voor dan in de zomermaanden. In de wintermaanden zit je vaker met elkaar in een kleine ruimte. Het virus verspreidt zich vaak via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door een ander juist weer ingeademd wordt. Vooral in slecht geventileerde ruimtes, denk aan een bus of trein. Maar het gebeurt ook wanneer iemand aan zijn neus zit of niest of hoest terwijl hij zijn hand voor zijn mond houdt en jou vervolgens een hand geeft. Daarom is het zo belangrijk dat je je handen regelmatig wast en je mond, ogen en neus niet aanraakt met je handen.

Als je geveld bent door griep wat kun je dan het beste doen? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Goed uitzieken is het allerbelangrijkste. Ga je te snel weer naar buiten of naar je werk dan bestaat de mogelijkheid dat je nog maanden blijft “doorsukkelen”.

Als je met een flinke griep op bed ligt en je totaal geen zin in eten hebt, probeer dan wel zoveel mogelijk te drinken. Water zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam gaan en dat je vochtgehalte op peil blijft. Wat ook erg goed is, is (kruiden)thee. Doe hier dan wel honing bij. Honing heeft een sterke antibacteriële en antioxiderende werking.

Wil je toch iets lichts eten, neem dan kippensoep. Kippensoep is een goed medicijn bij griep. Bovendien is het licht verteerbaar.

Voel je je beroerd, probeer dan toch even je bed uit te gaan om je te  douchen. Na een douche en met een schone pyjama aan voel je je in ieder geval schoon en daardoor meestal toch iets beter. Zorg dat er voldoende frisse lucht in de slaapkamer komt.

Zorg voor voldoende vitamine C. Wanneer je de dag begint met een groot glas uitgeperste sinaasappel met citroen krijg je al een boost vitamine C binnen.

Bij een verstopte neus kun je een theelepel zout oplossen in een glas lauwwarm water. Een paar keer per dag doe je een paar druppels van deze zelfgemaakte zoutoplossing in ieder neusgat.

Stomen geeft verlichting. Vul een kom met heet water (ongeveer 50 à 60 graden) en doe hier een paar muntblaadjes in. Kamille kan ook. Goed inademen door je neus en uitademen door je mond.

Je kunt je neus beter ophalen dan deze snuiten. Wil je je neus toch snuiten gebruik dan een papieren zakdoek die je na het gebruik weggooit.

Heb je last van keelpijn dan hoef je geen speciale tabletten aan te schaffen maar kun je net zo goed sabbelen op een dropje of een snoepje.

De laatste drie tips komen uit de oude doos van oma. De een vindt het onzin terwijl de ander hierbij zweert.

Je voelt je niet lekker, hebt pijn in je botten, bent rillerig. Kortom de eerste verschijnselen van griep doen zich voor. Eet dan twee teentjes knoflook. Dit heeft een antibacteriële werking.

Leg naast je bed een doorgesneden ui op een schoteltje. Dit schijnt te helpen bij een verstopte neus.

De laatste tip is niet bepaald de vervelendste, namelijk eet pure chocolade. Daar zit theobromine in en dat zorgt ervoor dat hoest vermindert.

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

No Comments

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.