Goede en slechte tijden in 2016. Een kleine selectie

Het jaar 2016 is bijna ten einde. Een jaar waarin er weer heel veel gebeurd is en ook een jaar dat weer voorbij gevlogen is. Deze tijd van het jaar is voor mij altijd een moment van bezinning. Wat is er allemaal gebeurd? Ik heb een selectie gemaakt van goed en slecht nieuws in 2016. Helaas is er veel meer slecht dan goed nieuws te vinden, maar het is er wel en daar moeten we ons maar aan vasthouden!

Januari

We schrikken allemaal als blijkt dat er massale aanrandingen zijn geweest in Keulen tijdens de Oudejaarsnacht.

In China worden 4 mijnwerkers gered die ruim een maand in een ondergrondse mijn vastzaten.

Februari

De winkelketen van Vroom en Dreesman gaat deze maand dicht.

Hoera, voor degenen die op 29 februari geboren zijn. Dit jaar is een schrikkeljaar en dat betekent dat ze deze keer hun verjaardag echt kunnen vieren.

Maart

Bomaanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de metro van Brussel eisen 35 levens en vele gewonden.

Het Dierenpark in Emmen, krijgt een nieuwe naam Wildlands en een mooie, nieuwe locatie.

April

Het UMC in Utrecht wordt onder verscherpt toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg na 2 verzwegen dodelijke incidenten. Aan het eind van het jaar haalt het ziekenhuis opnieuw in negatieve zin het nieuws door gemaakte fouten in het ivf-laboratorium.

Bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee worden 1850 vluchtelingen gered.

Mei

Bij een bombardement op een Syrisch vluchtelingenkamp vallen vele doden.

Nederland is in de ban van Max Verstappen die de GP van Spanje wint. Hij is niet alleen de eerste Nederlandse Formule 1 winnaar, maar ook nog eens de jongste winnaar ooit.

Juni

Een meerderheid van 52% in Engeland kiest voor een Brexit.

Nederland lobbyt voor een zetel in de Veiligheidsraad. Dit lukt slechts gedeeltelijk. De andere kandidaat is Italië. Na overleg verdelen ze de pot en mogen ze allebei één jaar.

Juli

Bij een vuurwerkshow ter ere van Quatorze Juillet in Nice rijdt een vrachtwagen in op het publiek en komen 86 mensen om en zijn er vele honderden gewonden.

De Nijmeegse Vierdaagse wordt dit jaar voor de honderdste keer gelopen.

Augustus

Er is een grote aardbeving in Midden-Italië waarbij 297 mensen om het leven komen.

De 28ste Olympische Zomerspelen worden in Brazilië gehouden. Nederland behaalt in totaal 19 medailles waaronder 8 gouden. Maar laten we de Paralympics ook niet vergeten die een maand later worden gehouden en waar Nederland 62 medailles waaronder 17 gouden weet binnen te slepen.

September

De Noord-Koreaanse regering voert een ondergrondse kernproef uit. Dit wordt wereldwijd unaniem veroordeeld.

Tijdens de voetbalwedstrijd ADO Den Haag tegen Feijenoord in de Kuip worden zieke kinderen uit het Sophia Ziekenhuis uitgenodigd. Supporters van ADO gooien honderden knuffels naar hen. De kinderen hebben de middag van hun leven en de beelden gaan de wereld over.

Oktober

Onderhandelingen tussen de VS en Rusland over een staakt-het-vuren in Syrië mislukken. De oorlog gaat door en eist vele burgerslachtoffers.

De Colombiaanse president Juan Manual Santos krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om de burgeroorlog in zijn land te beëindigen.

November

Donald Trump wint de presidentsverkiezingen in Amerika van Hillary Clinton.

Een jonge Syriër, Anas al-Basha, bijgenaamd de Clown van Aleppo zet zich in om getraumatiseerde kinderen in Aleppo, die één of beide ouders verloren hebben in de burgeroorlog, even te onttrekken aan de harde waan van de dag door ze aan het lachen te maken en met ze te spelen.

Helaas komt hij zelf begin december om bij een bomaanval.

December

Er zijn 12 doden te betreuren op een kerstmarkt in Berlijn.

De ongeneeslijke zieke Tijn weet de harten van de Nederlanders te stelen door ruim 2,5 miljoen euro op te halen met het lakken van nagels. Zelfs premier Mark Rutte loopt met keurig gelakte nagels rond. Het geld is bestemd voor Serious Request dat mede dank zij de actie van Tijn ruim 8,7 miljoen opbrengt.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.