First Lady en stijlicoon Jackie Kennedy

Vandaag is het dan eindelijk zover en zullen we weten of Amerika voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president krijgt. Wint Hillary Clinton dan betekent dat dat er geen First Lady maar een First Man zal komen.

Eén van de First Ladies die een onuitwisbare indruk heeft gemaakt en één van de grootste stijliconen uit de vorige eeuw was, is Jackie Kennedy, ook bekend als Jackie Onassis of kortweg Jackie O. Ik herinner me nog dat ik in november 1963 voor het eerst televisie mocht kijken. De wereld stond op zijn kop want de Amerikaanse president John Kennedy was vermoord. Mijn ouders hadden nog geen t.v. en we mochten bij de buren kijken. Het was er druk. De volwassenen zaten op de bank en op de stoelen en wij, kinderen, op de grond. Gefascineerd keken we en zagen de jonge weduwe met haar 2 jonge kinderen tijdens de begrafenis. Ze oogstte bewondering en medelijden van iedereen.

Jackie wordt in 1929 geboren als Jacqueline Lee Bouvier. Na 4 jaar krijgt zij een zusje. Enkele jaren later scheiden haar ouders en hertrouwt haar moeder. Zij krijgt er nog een halfbroertje en een halfzusje bij. Jackie houdt van paardrijden, lezen, gedichten schrijven en schilderen. Zij groeit op, gaat studeren en behaalt een graad in de Franse literatuur. Later studeert ze nog Amerikaanse geschiedenis. In 1951 krijgt ze haar eerste baantje en gaat ze voor een krant werken. Zij ontmoet John Kennedy voor het eerst in 1948 tijdens een bruiloft van een gemeenschappelijke vriend. Het is geen liefde op het eerste gezicht want in 1951 verlooft Jackie zich met een andere man. Deze verloving houdt geen stand. In mei 1952 is het wel raak tussen Jackie en John en wordt het tweetal verliefd.

jackie-kennedy-onassis-ladylike-stijlicoon-trouwjurk

Ze trouwen in september 1953 en gaan in Washington wonen.Het is niet alleen rozengeur en maneschijn in het prille huwelijk. John heeft veel last van een rugblessure die hij heeft opgelopen tijdens de oorlog. Bovendien gaat het gerucht dat hij er diverse buitenechtelijke relaties op na houdt, onder andere met de bekende actrice Marilyn Monroe. In 1956 is het stel zwanger van een meisje, Arabella. Helaas wordt het kindje doodgeboren. Al snel is Jackie opnieuw in verwachting en in 1957 wordt dochter Caroline geboren.

Begin 1960 kondigt John aan dat hij zich verkiesbaar stelt voor het presidentschap van de VS. Dat betekent lange dagen van hard werken, waarbij Jackie haar man zoveel mogelijk helpt. Het jaar 1960 is zowel in zakelijk als privé opzicht een goed jaar voor het koppel. Op 8 november wint John de verkiezingen van Richard Nixon en diezelfde maand nog bevalt Jackie van een gezonde zoon, John jr. Met haar 31 jaar is Jackie één van de jongste First Ladies ooit. De restauratie van het Witte Huis is één van haar eerste grote projecten. Daarnaast organiseert zij veel sociale evenementen. Ze is een uitstekende gastvrouw en wordt al gauw erg populair. Ze weet zich goed te kleden en ontwikkelt een eigen tijdloze, klassieke stijl. Bekend van haar zijn haar mantelpakjes, mouwloze jurkjes, grote zonnebrillen, parelkettingen, handschoenen, klassieke tassen en pillboxen (kleine hoedjes meestal achterop het hoofd gedragen). Hoewel ze er altijd perfect uitziet, is er ook kritiek, onder andere op haar uitgavepatroon en op het feit dat ze dol is op Franse designers waar ze regelmatig kleding van draagt. Als John en Jackie een bezoek aan Frankrijk brengen, verovert Jackie door haar charme en haar uitstekende kennis van de Franse taal de harten van de Fransen en hun president, Charles De Gaulle.

gele-jurk-met-parels-jackie-kennedy

Het jaar 1963 is een rampjaar. Jackie is weer zwanger en op 7 augustus wordt Patrick, hun tweede zoontje, te vroeg geboren. Na 2 dagen overlijdt het ventje. Jackie is kapot van verdriet en John stelt voor dat ze naar haar zus in Europa gaat om bij te komen. Halverwege november komt ze weer terug. Dan is het 22 november.

john-f-kennedy-and-his-wife-jackie

Jackie en John zijn in Dallas en worden rondgereden in een open limousine. Om half 1 ’s middags klinken er schoten en wordt de president dodelijk getroffen. De beelden gaan de hele wereld over. De wereld is in shock. Jackie heeft een roze pakje aan wat onder het bloed zit. Ook wanneer Lyndon Johnson in het vliegtuig beëdigt wordt als nieuwe president heeft zij hetzelfde pakje nog steeds aan. Iedereen over de hele wereld is na de moord en tijdens de begrafenis, die ze meemaakt met haar 2 jonge kinderen aan de hand, vol bewondering voor de knappe weduwe.

Na de dood van John trekt ze zich terug uit het openbare leven. In 1968 voltrekt zich opnieuw een drama wanneer Robert, de broer van John, ook wordt doodgeschoten. Zij trouwt in dat jaar met Aristoteles Onassis, een steenrijke Griekse reder. Van dit huwelijk wordt gezegd dat het niet gelukkig was en dat er aan een scheiding gewerkt wordt. Zover komt het echter niet, want Onassis overlijdt in maart 1975. Jackie is op dat moment met haar kinderen in Amerika. Op 45-jarige leeftijd wordt zij voor de tweede keer weduwe.

Na de dood van Onassis leidt Jackie een relatief anoniem bestaan, wordt uitgever en vindt in de Belgische Amerikaan Maurice Tempelsman een nieuwe levenspartner. Begin januari 1994 wordt zij ziek en op 19 mei 1994 komt zij te overlijden. Ze wordt naast John en bij hun kinderen Arabella en Patrick begraven. In 1999 komen haar zoon John jr. en zijn vrouw om bij een vliegtuigongeluk. Dochter Caroline blijft als enige van het gezin achter.

Anno 2016 is Jackie nog steeds een voorbeeld voor velen. In 2017 komt er een film uit over het leven van Jackie. De rol van Jackie zal worden gespeeld door de actrice Natalie Portman.

Bron: Wikipedia

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.