Een warme zomer, vroegrijpe bramen

Afgelopen weekend was het prachtig weer om een fietstocht te maken en aldus geschiedde. Tot mijn verbazing zag ik al mensen bramen plukken. Ik dacht altijd dat de maanden augustus en september de bramenplukmaanden waren, maar dit schijnt afhankelijk van het weer te zijn. De warme zomer die wij tot nu toe hebben, zorgt ervoor dat de bramen al vroeg rijp zijn. Bramen zijn supergezond (onder andere vitamine B11 en C), bevatten weinig calorie├źn en er zitten bovendien 2 stoffen in die de kans op kanker verkleinen. Je kunt een heleboel met bramen doen. Plukken, schoonmaken en dan eten, verwerken in een dessert of er een lekkere smoothie van maken. Wil je er langer plezier van hebben, dan kun je ze invriezen. Je kunt er ook jam van maken of, en dan kom ik uit op het favoriete toetje bij mij thuis, bramenijs.

Wat heb je nodig?

ruim een kilo bramen

een zeef

200 gram poedersuiker

2 zakjes vanillesuiker

sap van een halve citroen

5 deciliter slagroom

Wat moet je doen?

De bramen die je plukt moeten rijp zijn. Pluk dus alleen de blauwzwarte exemplaren. Zijn de bramen nog rood laat deze dan rustig aan de struik zitten. De bramen die je zelf plukt komen uit de natuur. Er kunnen dus beestjes inzitten. Daarom is het heel belangrijk dat je ze goed schoonmaakt. Ik doe de bramen in een bak met water en strooi er zout overheen. Dat laat ik een kwartiertje staan. Zitten er beestjes in dan drijven deze aan de oppervlakte en kun je ze met een zeefje uit het water vissen. Vervolgens was je de bramen nog een keer heel goed in schoon water. Zijn de bramen schoon, doe ze dan in een pan met het sap van een halve citroen. Er hoeft geen water bij, er komt genoeg vocht uit de bramen. Laat de bramen ongeveer 5 minuten doorkoken. Dan zijn ze zacht en kun je ze gemakkelijk zeven. Dat is even een karweitje maar je wilt uiteindelijk toch geen pitjes in het ijs! Ben je klaar dan zul je zien dat je nog ruim de helft (ongeveer 500, 600 gram) van de bramen over hebt. Althans, het is nu dik bramensap geworden. Laat dit even afkoelen.

 

 

In die tussentijd klop je de slagroom met de poedersuiker en de vanillesuiker stijf. Tot slot meng je de slagroom en het bramensap door elkaar. Even goed roeren zodat het een gladde massa is en dan overschenken in plastic bakken. Het ligt natuurlijk aan de grootte van de bakken hoeveel je hebt. Ik kon er 2 bakken (die qua grootte vergelijkbaar zijn met de bakken ijs die je in de winkel koopt) mee vullen. Daarna in de vriezer zetten. Na ongeveer 1 uur even met een vork door het mengsel roeren.

Tip: zelf geplukte bramen kun je niet dagen in de koelkast laten liggen. Ze schimmelen sneller dan de bramen die je in de winkel koopt. Het beste is om ze na het plukken gelijk te gebruiken.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.