Een tweede leven voor oude kranten

Een keer per jaar moet ik er echt aan geloven en moet de binnenkant van de glazen wanden van de openhaard worden schoongemaakt. Gewapend met douchemuts en mondkapje kruip ik in de haard. Een lastig karweitje dat gelukkig niet al te vaak hoeft te gebeuren. Nu maakte ik dit in het verleden schoon met heel veel keukenrol, oude poetsdoeken en schoonmaakdoekjes die ik dan nat maakte. Lastig, want hoe voorzichtig je ook werkt je knoeit altijd met het water. Deze keer had ik een gouden tip gekregen om alles schoon te krijgen met een stapel oude kranten. En eerlijk gezegd ben ik daar reuze enthousiast over. Je hoeft de kranten niet nat te maken, dus geen geknoei. Gewoon met een droge krant over het glas poetsen. De inkt van de krant geeft niet af op het glas. Dit in tegenstelling tot op katoen. Zo herinner ik mij een keer dat ik met mijn witte broek op een krant was gaan zitten en merkte dat de letters van de krant op mijn broek te lezen waren. Maar dit is hier niet het geval en het roet komt op de krant die je daarna kunt weggooien. Binnen no time was alles weer spic en span en ook belangrijk: streeploos!

Maar er is zoveel meer dat je met oude kranten kunt doen. Ben je zelf niet geabonneerd op een krant, geen probleem want de gratis huis-aan-huis bladen kun je hier prima voor gebruiken. Behalve voor het schoonmaken van spiegels, ramen en glazen wanden, ziet ook je roestvrij staal er weer glanzend uit na een poetsbeurt met kranten. Heb je de oven gebruikt en liggen er nog wat resten op de bodem? Gauw verwijderen want ga je de oven weer opnieuw gebruiken dan begint het te roken en te stinken. Het weghalen doe je heel simpel met een oude krant. Daarna kun je het altijd nog met een sopje afmaken.

Heb je een presentje voor iemand en heb je geen pakpapier in huis of wil je het op een alternatieve manier inpakken? Pak het in met krantenpapier maar kijk wel uit dat je niet net de pagina neemt waar de rouwadvertenties staan (dat is niet zo feestelijk) en doe er als lint een stuk touw of raffia om.

Spelen met de kleinkinderen? Van een oude krant kun je een leuk bootje vouwen. Een hoedje van papier in dit geval krantenpapier doet het ook altijd goed.

Een pakketje versturen? Als het breekbaar is doe er eerst een stapel kranten omheen en vul de doos vervolgens op met krantenpapier.

Ruiken je schoenen niet al te prettig meer door transpiratie? Doe er krantenpapier in en de geur neutraliseert. Natte schoenen worden ook weer droog door er krantenpapier in te stoppen. Zijn je leren schoenen net iets aan de krappe kant? Prop er natte kranten in en zet ze een etmaal in de vriezer. De kranten zetten iets uit waardoor de schoenen ook ruimer worden.

Op Pinterest zag ik nog meer leuke creatieve dingen die je allemaal van oude kranten kunt maken. Hieronder zie je een selectie hiervan.

Altijd leuk om met kinderen te maken, dit berenschilderij.

Over een paar weken is het Valentijnsdag. Wil je je lief verrassen met een eigengemaakte attentie? Je kunt alvast beginnen met het maken van een hart van kranten.

Een krans van oude kranten? Het is weer eens wat anders aan je muur.

Een nieuwe tas nodig? Als je de handvatten van de oude tas nog hebt, kun je gelijk aan de slag!

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.