Een lang en vooral gelukkig huwelijk. Zijn hier tips voor?

Het is zo’n zeldzaam mooie avond waarop je ’s avonds om tien uur nog heerlijk buiten zit en onder het genot van een glas wijn geniet van de aanwezigheid van goede vrienden om je heen. Het enige minpuntje aan dit prachtige weer is het grasveld dat een maand geleden nog groen was en nu meer dorre dan groene plekken vertoont. Ook de hortensia’s, die in verschillende kleuren roze doorlopen van licht naar donker, hebben duidelijk te lijden onder de felle zon overdag. Maar we hebben niets te klagen. We genieten. Komt dit mede omdat we allemaal al jaren gelukkig getrouwd zijn? Zijn er eigenlijk tips voor een gelukkig huwelijk? Jazeker! Ik heb het een en ander op een rijtje gezet.

Geef elkaar de vrijheid en beknot elkaar niet. Als de een iets wil doen waar de ander geen zin in heeft, doe dan lekker ieder je eigen ding. Het is juist leuk om elkaar aan het eind van de dag te vertellen wat je hebt meegemaakt. Ook belangrijk is dat je elkaar alles gunt. Gaat je partner een week met vakantie met zijn zoon of een weekendje stappen met zijn vrienden? Gun hem dat en ga zelf ook iets leuks doen!

Communiceer goed met elkaar en wees eerlijk tegen elkaar. Ook wanneer je iets stoms gedaan hebt, vertel het de ander. Praat niet alleen over koetjes en kalfjes met elkaar maar zeker ook over belangrijke zaken in het leven en over wat je bezig houdt.

Niemand in het leven is volmaakt. Jijzelf niet, maar ook je partner niet. Van jezelf accepteer je dit, maar doe dit ook van je partner. Erger je je ergens aan, kies dan het juiste moment om hier rustig over te praten.

Toon Hermans zei het jaren geleden al: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.” Heel belangrijk is dat je de humor in een relatie houdt. Samen lachen en (ook dat maak je mee in het leven) samen huilen, kan de huwelijkse band alleen maar verstevigen.

Geef elkaar regelmatig een complimentje. Dat vindt iedereen leuk.

Vind je dat de spanning wegebt uit je huwelijk? Bedenk dan dat dit ook gebeurt wanneer je een nieuwe relatie aangaat. Een huwelijk is tussen twee personen, dus als jij vindt dat de spanning weg is, doe er dan wat aan. Bedenk iets leuks of boek een leuk weekendje voor jullie tweetjes.

Als je naar je partner kijkt en je ziet een grijs kalend koppie en een ietwat corpulent lijf, ga dan ook zelf eens voor de spiegel staan. Jij bent ook niet meer die jonge blom van jaren geleden!

Als je partner het moeilijk heeft en aandacht wil, denk dan niet bij jezelf: “Ik heb nu even geen tijd.” Gooi je hele programma om en zorg dat je er voor hem bent.

En heb je een keer een knallende ruzie? Bedenk dan hoe het zou zijn als je alleen zou zijn en niemand zou hebben om ruzie mee te maken. Een flinke ruzie op zijn tijd is niet altijd slecht voor een relatie. Vooral het goedmaken na afloop!

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.