Een educatief dagje uit in een steenkolenmijn

Herinner je je nog hoe de kachels vroeger met kolen werden gestookt? Hoe de kolenboer langskwam en kolen verkocht, die in een kolenhok werden bewaard? De steenkolen die uit de mijnen kwamen? In Nederland zijn de laatste mijnen in 1965 gesloten. In België gebeurde dat pas 27 jaar later, in 1992. Onze (klein)kinderen hebben deze tijden niet meer meegemaakt. Wil je ze laten kennismaken met deze oude, vervlogen tijden dan is een bezoekje aan de Blegny-Mijn een absolute aanrader.

Blegny ligt tussen Luik en Maastricht. Vanaf Utrecht rijd je het met de auto in ongeveer 2 ½ uur. De mijn is één van de 4 authentieke kolenmijnen van Europa die nog toegankelijk zijn voor bezoekers. In juli 2012 zijn deze 4 mijnen door UNESCO toegevoegd op de Werelderfgoederenlijst.

Op het terrein van de mijn bij Blegny staat het Mijnmuseum, zeker de moeite waard om te bezoeken. Met een toeristentreintje kun je een ritje maken om een indruk van de omgeving te krijgen. Echter, “Om te snappen moet je zakken”, namelijk de mijn in. Jas aan, helm op en met een liftkooi naar beneden voor een ontdekking van het dagelijks leven en het werk van de kompels zoals de mijnwerkers werden genoemd.

DSCN5973 (1)

 

DSCN5975 (2)

De gidsen zijn oud-mijnwerkers en dat levert interessante verhalen op. Zo liepen er nogal eens wat ratten rond. De mijnwerkers lieten deze dieren met rust. Want wat bleek? Ratten merken veel eerder onraad dan mensen!  Hoe verder je naar beneden ging, hoe warmer het werd. Er waren mijnen in België waar het zo warm was dat er een temperatuur heerste van 36 graden. “En dat was veel te heet om te werken. Ook nog eens met een helm op”, vertelt de gids. “De Belgische regering besloot de arbeidsomstandigheden aan te passen. Boven de 33 graden mocht er niet meer gewerkt worden. Maar met een temperatuur van 30 graden was het nog steeds veel te warm”. Voor de komst van elektriciteit werden paarden naar beneden gebracht en gebruikt voor ondergronds transport. Vaak bleven de paarden wel meer dan 10 jaar onder de grond. Tegen de tijd dat ze weer boven kwamen waren ze door het jarenlange verblijf in de duisternis blind geworden. Omstandigheden die tegenwoordig gelukkig niet meer voorkomen!

Al met al is het een leerzaam dagje voor jong maar ook voor oud!

scannen0006

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.