De wereldpremière van Empeiria, absoluut de moeite waard!

Een openluchtconcert, romantische omgeving, prachtige muziek, mooie filmbeelden en niet te vergeten, droog weer. Dit waren de ingrediënten afgelopen zaterdag (3 september) voor een sfeervolle avond uit. In de tuinen van paleis Soestdijk vond daar de première plaats van Empeiria.

“Empeiria” staat voor het Griekse woord “beleving”. En een beleving was het. Een klassiek muziekfestival met moderne visuele ondersteuning. Er heerste een heel bijzondere sfeer en naarmate de avond vorderde en de schemer zijn intrede deed kwamen de empeiria, harpistelichteffecten duidelijker tot hun recht. Een grote koepelvormige tent waar het Radio Filharmonisch Orkest speelde met aan weerszijden grote beeldschermen. Voor de pauze waren er optredens van pianiste Iris Hond, harpiste Lavinia Meijer en violiste Rosanne Philippens begeleid door het orkest met als dirigent Karel Deseure.


empeiria, violiste

Gitarist JB Meijers trad op met onder andere het wereldbekende nummer Concerto D’Aranjuez. Tijdens de optredens waren op de schermen afwisselend close-up opnames van de artiesten te zien en filmbeelden zoals prachtige natuuropnames uit de film “De Nieuwe Wildernis”.

ludo achter piano

Het tweede gedeelte van de avond stond in het teken van de wereldberoemde Ludovico Einaudi. Deze virtuoos wist het publiek diverse keren tot een staande ovatie te brengen. Zijn muziek wordt vaak gebruikt in films, zo ook in de film “Intouchables”. Terwijl hij de muziek speelde waren beelden uit deze film te zien op de grote schermen.

LUDO 1

Empeiria werd dit jaar voor het eerst gehouden, maar het is de bedoeling om dit volgend jaar, op zaterdag 2 september, opnieuw te organiseren. Er zijn al kaarten voor te koop. Welke artiesten volgend jaar meedoen is echter nog niet bekend. “Als Ludovico Einaudi volgend jaar weer optreedt, ben ik er ook weer bij”, hoorde ik iemand naast mij enthousiast verkondigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.